L’Audiència espanyola admet a tràmit el recurs de la CUP contra l’adjudicació de Catalunya Banc al BBVA

Divendres passat, la Sala Contenciós-Administrativa de l’Audiència Nacional va decretar l’admissió a tràmit del recurs presentat per la CUP-Alternativa d’Esquerres on se sol·licita «la suspensió […]


Divendres passat, la Sala Contenciós-Administrativa de l’Audiència Nacional va decretar l’admissió a tràmit del recurs presentat per la CUP-Alternativa d’Esquerres on se sol·licita «la suspensió immediata de l’adjudicació de Catalunya Banc al BBVA per afectació i prejudicis directes a l’interès general i que no cobreix ni el 10% de la injecció de diner públic emprat per rescatar la caixa catalana, en el major escàndol financer del sistema financer català».
 
La resolució dóna 9 dies al BBVA i al FROB per posicionar-se davant el petició de l’esquerra independentista i insta al fons a presentar tota la informació relativa al procés de subhasta. De fet, aquesta era una de les denúncies de la CUP: l’absoluta opacitat de l’operació. Ara, per requeriment judicial, la CUP ja disposa de l’acta de la reunió del 21 de juliol celebrada al Banc d’Espanya on es va acordar adjudicar Catalunya Banc al BBVA. D’aquesta se’n desprèn, en una primera valoració i entre d’altres:
 
1) Que la transparència de l’operació s’ha aconseguit només per manament judicial. Des del passat juliol, la CUP va sol·licitar-la, infructuosament, al mateix FROB que ni tan sols va contestar.
 
2) L’operació es va realitzar amb l’assessorament de les consultoresN+1 Corporate Finance, Ernst&Young i Baker& McKenzie, però també van ser contractades la consultora internacional McKinsey i el banc d’inversió Nomura –un holding japonès que es va adjudicar Lehman Brothers després de la caiguda.
 
3) Es confirma que el preu formal de l’oferta del BBVA era de 1187 M€, que podria quedar reduït només a 585 M€, ni el 5% del cost públic del rescat i on el FROB n’assumeix tots els riscos derivats per comercialització d’híbrids o préstecs hipotecaris amb clàusules sòl, entre d’altres.
 
4) La Sala Contenciós-Administrativa, que també demana informació addicional –la requerida per la CUP– sobre l’operació, dóna 9 dies al FROB –i a les parts interessades, és a dir, al BBVA– per posicionar-se davant la mesura cautelar, abans de decidir si suspèn o no l’adjudicació com sol·licita la CUP.
 
Per abordar aquesta transcendental resolució judicial, la CUP ampliarà la informació en la roda de premsa habitual de cada dimarts al faristol del Parlament, demà dimarts 4 de novembre a les quatre de la tarda.

3 de novembre de 2014