L’Audiència Nacional espanyola considera “utòpic” recuperar el diner públic del rescat bancari

La CUP ha rebut aquesta tarda la interlocutòria de l’Audiència Nacional espanyola denegant les mesures cautelars sol·licitades per la formació de l’esquerra independentista per suspendre […]


La CUP ha rebut aquesta tarda la interlocutòria de l’Audiència Nacional espanyola denegant les mesures cautelars sol·licitades per la formació de l’esquerra independentista per suspendre la subhasta de Catalunya Banc (CX) que va atorgar l’antiga caixa catalana al BBVA, a un preu de saldo oficial de 1187 M€, però que podria quedar en un valor real de 600 M€.

A l’espera d’una valoració en profunditat de la resolució per part de la Comissió de Juristes de la CUP, cal destacar que la interlocutòria arriba a qualificar de “utòpic” pretendre la recuperació dels diners públics invertits en el rescat bancari. Al mateix temps el tribunal se centra en parlar del ‘Mercat’ com a únic criteri a tenir en compte a l’hora de fixar el preu de venda. No cita ni rebat cap dels arguments jurídics i legals, una posició peculiar, tractant-se d’un tribunal de justícia.

Ara per ara, la CUP no descarta seguir la vida judicial, però no serà fins dilluns que faci una valoració complerta, atesa l’abundant documentació a la qual, gràcies a la iniciativa jurídica, ha pogut tenir accés. Aquesta informació, provinent del FROB i del mateix BBVA, només ha pogut ser consultada a través de la via judicial, atès que el FROB s’havia negat a facilitar-la. Només ha sigut a requeriment de l’alt tribunal quan ha estat facilitada tota la documentació relativa al “Procés Troia”, que es com va ser qualificada l’operació pel FROB.

En declaracions immediates, el portaveu parlamentari de la CUP-AE David Fernàndez ha qualificat “com obscena la resolució, que consagra el poder dels mercats, la impunitat dels bancs i legalitza la socialització de pèrdues i la privatització dels guanys”. Fernàndez ha recordat que “la referència a la utopia és manifestament falsa: els beneficis nets –sense comptar provisions milionàries- del BBVA entre 2001 i 2014 s’apugen a 46.582 milions d’euros nets”. “L’estafa continua amb carta blanca de l’Audiència Nacional”, ha reblat tot recordant que “el major escàndol i forat financer català, 12.000 milions d’euros de Caixa Catalunya –2,5 vegades totes les retallades antisocials sofertes des de 2010-, és una autèntica estafa’.

20 de novembre de 2014