Barcelona: La CUP denuncia les polítiques d’habitatge a l’acte sobre ‘Habitatge i Urbanisme

Unes dues-centes persones van participar dissabte passat a l'acte central de la campanya d'Urbanisme i Habitatge de la CUP de Barcelona. L'acte va comptar amb […]


Unes dues-centes persones van participar dissabte passat a l'acte central de la campanya d'Urbanisme i Habitatge de la CUP de Barcelona. L'acte va comptar amb la participació de l'antropòleg urbà, Manuel Delgado; de l'activista pel dret a l'habitatge, Ada Colau i del representant de la CUP de Barcelona, Òscar Simón. Com a cloenda va actuar el grup musical "Samitier"

 
"Els partits polítics haurien de fer més actes com el que la CUP va muntar dissabte a la Rambla del Raval" segons el bloc Cròniques de Guillem Carbonell 
 
Manuel Delgado va començar el seu parlament fent referència a la vaga general del passat 29-S, en el sentit  de reivindicar l'espai públic com a indret de trobada del veïnat davant l'actitud d'un govern municipal de voler preservar-lo només pel turisme, com ho va fer el dia de la vaga on els "piquets no podien ni trepitjar-la" per qüestions de seguretat, tot indicant que l'ajuntament preferia els aldarulls que molestar els turistes a les Rambles. També va denunciar la criminalització que s'havia fet amb el terme "antisistema", terme que s'havien tret de mànega per voler desprestigiar el sentiment de rebuig a tota aquesta política mercantilista i en contra de les classes poulars. "O sigui qui no pensa com ells són antisistema" va puntuatlitzar Delgado.
 
 
 
Arribat aquest punt Delgado es va mostrar partidari que la CUP es presenti a les eleccions municipals de Barcelona. I és que va assenyalar que fa dos anys quan veia a un membre de la CUP els hi deia que s'havien de presentar, ja aquests polítics havien de sentir cara a cara una veu que no està d'acord amb a la model de ciutat que ens estan imposant i vénen arreu del món.
 
A la part final de la seva intervenció, Delgado aprofitant que es trovaba davant de l'hotel Barceló va compartir amb els assistents a l'acte tot allò que deien els hostes a la pàgina web de l'hotel sobre l'allotjament i l'espai on estava situat l'hotel a la ciutat. Ho va fer, denunciar l'anomenat "turisme de qualitat" que promou l'Ajuntament, ja que la majoria d'hostes criticaven d'una manera despectiva el barri del Raval. Aquí teniu un exemple: "La única pega es el barrio.. Raval no está todavia preparado para el turismo.. por la noche tienes 2 opciones o pasar por la calle de las prostitutas o por la calle de los camellos.. lo mejor es coger un taxi si estás algo alejado y que te dejen en la puerta, en la rambla raval. Lo dicho, una pena que este maravilloso hotel se encuentre en un barrio tan marginado.. aunque a 5 minutos andando de las Ramblas y a 10 de la Plaza Cataluña!"
 
 
 
Per la seva banda, Ada Colau com va fer a l'acte de la CUP de l'Eixample va repassar el procés de mercantilització de l’habitatge arreu de l’Estat, i de manera especial a la ciutat de Barcelona, així com les seves causes i conseqüències. Dins d'aquest marc, va remarcar la condemna que suposen les hipoteques i més en una situació com l'actual de crisi on la destrucció de llocs de treball està generant que moltes persones es vegin abocades a la marginació social degut als deutes acumulats per fer front als crèdits bancaris. 

 

Per a Colau amb les lleis actuals, si no pagues la hipoteca, a part de quedar-te sense habitatge, estàs condemnat a per vida a pagar els interessos que es van acumulant a causa del deuta. També va remarcar que en alguns estats de la Unió Europea tenen polítiques més "garantistes" que a l'Estat Espanyol. En el sentit que s'eviten els desnonaments en èpoques d'hivern o polítiques d'habitatges dins de l'àmbit municipal aprofitant la fexibilitats de les lleis per garantir d'una manera o altre el dret a l'habitatge.  I és que  "per garantir l'accés a l'habitatge cal voluntat política més enllà de la normativa vigent" va afirmar Colau.
 
Ara bé, també va deixar molt clar que tot això eren "pedaços"i el que calia era afrontar globalment la problemàtica sobre l'habitatge, ja que era una qüestió estructural, i per tant va apuntar que allò que calia era transformar l'actual model social.
 
A continuació, el representant de la CUP de Barcelona, Òscar Simón va denunciar les polítiques d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, ja que afavoreixen a les immboliàries i a la banca, en lloc de situar-se al costat de les classes populars. És en aquesta direcció que el govern municipal "es nega a fer un cens d'habitatges buits i ampara el mobbing i els desnonaments" va apuntar Òscar Simón
 
I és que els partits polítics que es troben a l'Ajuntament han dimitit de les seves funcions, "son dimissionaris" va afirmar el representtant de la CUP de Barcelona.
 
També va argumentar la situació de l'habitatge reclama l'expropiació de l'usdefruit dels habitatges buits, tot dirigint-se a les immobiliàries que s'una manera o altra, especulant amb l'habitage social. Sobre aquest punt va explicar com la Rimaia havia ocupant edificis sencers en els darrera mesos on els propietaris no eren particulars.
 
Pel que fa als sortejos de pisos de protecció, Òscar Simón es va mostra contrari aquesta mesura, ja que el que cali era assegurar l'habitatge a tothom. Tot apuntant que no s'havia de construir més, en tot cas, el que calia era habilitar els habitatges buits
 
Agafant les paraules de l'Ada Colau, va exigir que s'aturessin els desnonaments per motius economics, aplicant models que es fan servir a diversos municipis d'alguns estats de la Unió Europea. Arribat aquest punt, va remarcar que a Barcelona podien haver prop d'una vintena de desnonaments diaris, però que no ho podia assegurar, ja que l'Ajuntament no facilita aquestes dades.
 
Òscar Simón va finalitzar el seu discurs explicant que la CUP es presentava a les eleccions  municipals amb l'objectiu de canviar l'Ajuntament des de baix, per portar les propostes dels moviments populars i de la ciutadania que s'oposen aquest model de ciutat i en definitiva per reiventar Barcelona.
 

Fotografies: Jordi Borràs 

5 d'octubre de 2010