Berga: La CUP s’oposa al contracte de subministrament elèctric amb la multinacional Unión Fenosa

La CUP de Berga ha denunciat que l'Ajuntament va aprovar l'adhesió a l'acord marc del subministrament d'energia elèctrica que accentua la dependència amb Unión Fenosa, […]


La CUP de Berga ha denunciat que l'Ajuntament va aprovar l'adhesió a l'acord marc del subministrament d'energia elèctrica que accentua la dependència amb Unión Fenosa, responsable d'almenys vuit morts de líders socials a Guatemala.

El Consorci Català pel Desenvolupament Local va decidir crear un instrument que possibilités la contractació centralitzada del subministrament d'energia elèctrica, al qual l'Ajuntament de Berga va aprovar adherir-s'hi a l'anterior ple, celebrat dijous passat.

Unión Fenosa Comercial, SL i Iberdrola van ser les dues empreses que es van presentar a concurs, de les quals el Consorci Català pel Desenvolupament Local va adjudicar provisionalment la contractació a Unión Fenosa. Només la CUP hi va votar en contra. La resta de grups municipals, inclòs ERC, hi van votar a favor.

En la seva intervenció, el regidor de la CUP de Berga, Natxo Romero, va destacar que des del mes d'octubre del 2009 almenys vuit destacats líders socials en lluita per la nacionalització de l'energia han estat assassinats a Guatemala, quatre d'ells el març d'aquest mateix any a mans de sicaris contractats per DEOCSA. Aquesta empreses és una de les dues filials que té Unión Fenosa en aquell país.

Per altra banda, va remarcar que el juliol de l'any 2009 més de 30 entitats, partits polítics, sindicats d'arreu de l'Estat Espanyol -entre els que destaquem Associació Catalana Per la Pau, CCOO, UGT- Fundació Comaposada, ICV, EuiA- van denunciar en una carta les pràctiques habituals d'Unión Fenosa a Guatemala. El text documentava cobraments indeguts de factures, represàlies contra la població deixant sense subministrament elèctric les comunitats que protestaven per les altes tarifes i la mala qualitat del servei.

El 21 de febrer d'enguany una nova carta amb la signatura de més de 50 organitzacions afegia l'extermini físic de líders veïnals per part d'Unión Fenosa i la complicitat de l'Estat Espanyol pel fet de no haver posat en marxa mesures diplomàtiques i polítiques per clarificar i frenar aquesta situació.

Per la nacionalització de l'energia i la reducció de la dependència

La CUP no acull favorablement la liberalització de l'energia elèctrica atès que considera que un sector estratègic tant important com l'energètic hauria de ser de titularitat pública. D'aquesta manera no es repetirien els fets de la nevada del març, on milers de persones principalment a les comarques gironines es van quedar sense subministrament elèctric durant els set dies posteriors a la nevada.

La CUP sosté que la titularitat energètica pública garantiria que els beneficis que s'aconseguissin es reinvertissin contínuament en la millora de les instal·lacions elèctriques i que d'aquesta manera no anirien a parar a les butxaques dels "senyorets" dels consells d'administració d'aquestes empreses.

La CUP també va fer referència a la reducció de la dependència energètica i va carregar contra el consistori berguedà per no haver fet els deures atès que l'Ordenança Solar que es va aprovar al Ple municipal l'any 2007 a proposta de la candidatura ha quedat en paper mullat.

La CUP també va lamentar la lentitud de la substitució de l'enllumenat públic per bombetes de baix consum malgrat la gran quantitat de calés que els berguedans paguem anualment per aquest servei.

18 de juny de 2010