Centenars de persones protesten a Girona en la inauguració del TAV

Les persones concentrades reivindiquen el tren convencional i denuncien la mala gestió del projecte i la presència de Mariano Rajoy i Felip de Borbó a […]


Les persones concentrades reivindiquen el tren convencional i denuncien la mala gestió del projecte i la presència de Mariano Rajoy i Felip de Borbó a la ciutat

Centenars de persones s’han mobilitzat aquest migdia a Girona en protesta per la inauguració de la línia del TAV i la presència d’autoritats com Mariano Rajoy o Felip de Borbó. La concentració ha comptat amb la participació de col•lectius d’àmbits diversos, com ara la Mesa d’Entitats per la Participació, la Xarxa pels Drets Socials, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entre d’altres. Per part de la CUP hi ha participat la diputaada al Parlament Georgina Rieradevall i regidors com ara Jordi Navarro o Carles Bonaventura (Rcat).

Durant la concentració s’han sentit crits a favor del tren convencional, contra les molèsties que han patit veïns i comerciants com a conseqüència de les obres, i també contra la presència d’autoritats com Mariano Rajoy o Felip de Borbó a la ciutat, i a favor de la independència. Després de gairebé una hora de mobilització, diversos portaveus de les entitats convocants han intervingut per exposar les raons i reivindicacions de la concentració.

La CUP ha fet una valoració molt positiva de l’acte, i que segons la formació ha servit per escenificar “el descontentament ciutadà” envers aquest projecte i “assenyalar-ne els principals responsables”. La CUP ha reafirmat la seva crítica amb el projecte de l’Alta Velocitat, i ha denunciat que no s’hagin destinat recursos, de manera prioritària, a millora la xarxa convencional, utilitzada per la majoria de la població. La formació també considera que la gestió del projecte ha estat ‘nefasta’, tant per l’actitud de menyspreu d’ADIF i el govern espanyol, com per la manca d’informació constant, la inexistència de compensacions per als veïns i comerciants més afectats, o els perjudicis que han generat les obres a la ciutat.

D’altra banda, els tres regidors del grup municipal de la CUP han declinat la invitació per participar en l’acte d’inauguració de la nova línia. El regidor portaveu Jordi Navarro ha descrit com “una presa de pèl” que siguin president del govern espanyol Mariano Rajoy i el Príncep Felip de Borbó, acompanyats del president de la Generalitat Artur Mas, els encarregats d’escenificar el viatge inaugural de la línia. “No només ens han estafat i estan deixant el país empantanegat i fet miques, sinó que a més vénen a casa nostra a refregar-nos-ho per la cara”, ha declarat.

Els Mossos intenten impedir una acció informativa

A primera hora del matí diversos membres de la CUP han dut a terme una acció informativa a la mateixa estació de RENFE, en què han repartit desenes de fulls volants en què s’exposaven els motius de la convocatòria. Diversos agents dels Mossos d’Esquadra s’han encarat als militants i els han expulsat de l’estació. També s’ha penjat una pancarta amb el lema ‘Volem + tren convencional i – TAV’.

8 de gener de 2013