La CUP amplia la querella contra el consell d’administració de Catalunya Caixa per l’operació financera de la Llotja

La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida ha presentat aquest dijous un escrit d’ampliació de la querella inicialment formulada, el passat 15 d’octubre, davant el Jutjat […]


La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida ha presentat aquest dijous un escrit d’ampliació de la querella inicialment formulada, el passat 15 d’octubre, davant el Jutjat d’Instrucció núm. 30 de Barcelona. En ella, la CUP exerceix d’acusació popular dins de les Diligències Prèvies núm. 3014/2013, incoades al setembre arran de la denúncia de Fiscalia contra Narcís Serra, Adolf Todó i altres membres del Consell d’administració de Catalunya Caixa.

L’ampliació posa en mans del jutge instructor la investigació de l’operació creditícia i immobiliària realitzada per l’entitat per valor de més de 50 milions d’euros, amb què es va finançar la construcció de la Llotja. L’operació va consistir en l’adquisició d’un terreny municipal amb compromís d’edificar-hi dues torres de gran alçada. El projecte mai es va dur a terme.

Els actes d’administració deslleial que ha d’investigar ara el jutjat són les decisions de compra del terreny per un valor molt superior al de mercat i la no execució del projecte, malgrat saber que suposaria greus perjudicis per l’entitat. A més, l’operació de pròrroga o refinançament de la hipoteca, produïda el 31.03.10, un cop esgotat el seu termini inicial i fins a 30.03.13.

La Quera fou el mitjà de premsa que va destapar aquesta possible irregularitat de Caixa Catalunya amb la que hauria perdut 80 milions entre el principal i interessos de l’operació. Uns diners que ha acabat assumint la ciutadania per via del rescat bancari del FROB.

Es dóna també la particularitat que l’entitat era al dos costats del negoci. Cada vegada que Catalunya Caixa concedia hipoteca a la seva filial GESCAT GESTIÓ DEL SOL, SL per fer l’operació immobiliària descrita i que, segons consta en l’arxiu municipal, es va adjudicar per part de Centre de Negocis i Convencions, SA a una petita constructora satèl·lit de Catalunya Caixa CERBAT, SL que l’ha acabat absorvint. 

Per tot això, arran de la investigació periodística, la CUP ha elaborat una ampliació de la querella i l’ha presenta avui a la ciutat de la justícia de Barcelona, per sumar-ho a la instrucció del cas que ja se segueix per delicte d’administració deslleial de l’article 295 del Codi Penal, castigat amb pena de presó de 6m a 4 anys o multa del tant al triple del benefici obtingut.

14 de novembre de 2013