La CUP-CC demana explicacions a Interior per l’elaboració de fitxers amb dades de periodistes per part de la divisió d’Afers Interns dels Mossos

El passat 28 de juny els Mossos d’Esquadra van dur a terme un operatiu policial a la Joieria Rabat de Barcelona i en el transcurs […]


El passat 28 de juny els Mossos d’Esquadra van dur a terme un operatiu policial a la Joieria Rabat de Barcelona i en el transcurs de l’operatiu la divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra va demanar la identificació – números de telèfon inclosos – als periodistes que estaven cobrint l’operació.

En un comunicat de Premsa, la Conselleria d’Interior ha manifestat que les identificacions no han format part d’una ordre de la mateixa – ja que el Conseller no n’estava al cas -, que en cap cas estan orientades a fer un fitxer policial de periodistes i que responen a la voluntat del cos de fer front a les filtracions a la premsa que pateix.

Des de la CUP-CC considerem que és intolerable que funcionaris del Cos de Mossos d’Esquadra filtrin informacions sensibles a la premsa i, que en temàtiques tan sensibles, actuïn sense estar emparats per la Conselleria. No obstant això,  la gravetat dels fets en cap cas justifica l’actuació de la Divisió d’Afers Interns amb la premsa, contrària a la garantia de lliure exercici de la seva feina.

En aquest sentit, la diputada Mireia Vehí s’ha preguntat «com i qui gestionarà les dades personals dels periodistes d’aquests fitxers?» i  ha volgut denunciar de nou «la configuració de fitxers il·legals per part del Cos de Mossos d’Esquadra». «En aquesta ocasió les identificacions han anat enfocades a la premsa, però són nombrosos els casos sobre identificacions sense indici de delicte, sobre fitxers policials i sobre control d’activistes socials» ha recordat Vehí.

Per això des de la CUP-CC exigim explicacions de la Conselleria i la Direcció General de Policia sobre aquest episodi concret i sobre l’existència de fitxers policials, d’altra banda sempre negats per la Conselleria.

1 de juliol de 2016