La CUP creu que la victòria del SI ens fa més depenents de l’Estat Espanyol

Els independentistes reconeixem el triomf del si alhora que el qualifiquem de decepcionant tant per l’acceptació que significa de l’actual marc juridicoadministratiu com per l’alta […]


Els independentistes reconeixem el triomf del si alhora que el qualifiquem de decepcionant tant per l’acceptació que significa de l’actual marc juridicoadministratiu com per l’alta xifra d’abstenció registrat.La candidatura municipalista diu, a través d’un dels seus portaveus, Roger Torras que "No per ser previsible, la victòria del SÍ és decepcionant. Ara, el Principat de Catalunya és més depenent de l¹estat espanyol que abans del referèndum. Tot i que algunes noves competències ara dependran del Parlament, Torras opina que "el simple fet de votar sí a l¹estatut implica l¹acceptació de la Constitució i, per tant, de la legalitat vigent que fa del nostre país un territori lligat a un estat que treballa per negar-nos el creixement nacional". Hi ha analistes que han assegurat que és un pas cap a un procés d¹independència i des de la CUP es pensa que és justament el contrari, "mentre els drets nacionals només es pidolin a Madrid, no es fa res més que allargar l¹agonia. La independència no es demana, es pren. I no deixa de ser trist que no siguem capaços de fer altra cosa que demanar".

Per altra banda, la CUP també creu que, "és altament preocupant l¹alta xifra de l¹abstenció. Aquesta, no treu cap legitimitat al fet democràtic, al capdavall, no anar a votar és un dret igual de digne que fer-ho en qualsevol de les possibilitats, però una participació tan baixa condiciona la força del resultat". Torras creu que algunes de les raons de l’abstenció poden ser "la simplicitat de molts dels missatges dels partits, la falta de capacitat de suggestió de moltes campanyes, el fet que hi hagi hagut dirigents que hagin actuat més com a escalfament de les eleccions al Parlament que no pas de votació de l¹Estatut i, és clar, se¹ls ha desdibuixat molt el missatge,…". Segons Torras però, hi ha una abstenció especialment preocupant des d¹una òptica independentista sigui quin sigui el partit de referència "la fugida cap al sí i cap a l¹abstenció denota la falta de formació política de l¹electorat".  Amb tot això la CUP no vol insinuar que el votant no té elements vàlids per decidir el vot, però creu que és ben cert que si en una qüestió com aquesta que hipoteca el futur de construcció nacional dels Països Catalans, el vot anomenat independentista fuig del NO com ho ha fet, se¹n pot fer una lectura "hi ha molta feina a fer. Ja sigui des de les opcions més o menys institucionalistes, des dels casals, des de les plataformes o des dels llocs de treball, s¹ha de treballar per millorar de la nostra encara feble consciència nacional".

29 d'abril de 2015