La CUP demana que l’Ajuntament deixi clar si pensa aturar o no el projecte de canvi de model de gestió de l’aigua

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) denuncia que l’Ajuntament de Banyoles hagi decidit ajornar la resolució de l’operació del canvi de distribució de l’aigua de Banyoles […]


La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) denuncia que l’Ajuntament de Banyoles hagi decidit ajornar la resolució de l’operació del canvi de distribució de l’aigua de Banyoles fins passades les eleccions i demana que es pronunciï i aclareixi si pensa descartar definitivament el projecte. La formació considera que el govern local “és conscient que aquest tema ha aixecat molta polseguera a la ciutat i que en podria continuar aixecant i per això decideix guardar-lo al calaix perquè no perjudiqui els resultats electorals de CiU i PSC”. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va anunciar divendres passat en roda de premsa la seva decisió adduint que així s’estalvien “una picabaralla política”. Doncs bé, per la CUP no té sentit intentar evitar la confrontació amb aquesta qüestió “precisament per la transcendència pública que té un tema com el de l’aigua”. En aquest sentit, considera que atesa la seva importància “se n’hauria de parlar encara més perquè la gent ha de tenir clar què opina cada grup polític”.

La CUP diu no entendre perquè l’Ajuntament va intentar aprovar inicialment aquest projecte -pel qual l’Ajuntament entra com a accionista a Aigües de Banyoles- “sense informar-ne degudament la resta de grups polítics i ara, perquè s’acosten eleccions, decideix aparcar-lo”. En aquest sentit, no hi veu cap altra explicació que “la protesta ciutadana que es va organitzar des de la base per aturar el projecte”. La CUP va donar suport a la Plataforma en defensa de l’aigua de l’Estany que es va crear per aturar una gestió que la candidatura titlla d’”opaca” perquè es va intentar tirar endavant “d’esquenes a la ciutadania, sense procés participatiu, precisament en un tema d’interès públic i ciutadà com és l’aigua”.

La formació felicita la plataforma veïnal perquè va aconseguir paralitzar el projecte, ja que gràcies a les al·legacions i signatures que es van presentar l’equip de govern va decidir aturar un conveni que preveu la creació d’una empresa mixta per gestionar el subministrament de l’aigua de Banyoles fins ni més ni menys que l’any 2060. Ara, però, adverteix la CUP, “l’equip de govern aparca la resolució de les al·legacions i es nega a descartar definitivament el projecte”, afirma. “No només això, sinó que amb l’excusa de les eleccions evita pronunciar-se i aclarir si el tirarà endavant o no”, lamenta, i afegeix “que és cabdal saber què passarà amb aquest projecte, tant si hi ha eleccions com si no”.

D’altra banda, l’organització creu que la decisió de deixar en suspens ara la resolució del projecte és “una falta de respecte” a les desenes de ciutadans que es van mobilitzar per aturar-lo i que van constituir una plataforma veïnal que va recollir centanars de signatures d’oposició. “Aquests ciutadans es mereixen saber quin serà el futur de la gestió de l’aigua a Banyoles i no pot ser que això ara quedi aparcat”, critica la CUP.

La CUP, que situa com un dels seus eixos bàsics la participació ciutadana i la transparènca institucional, s’oposa rotundament al model propugnat per l’Ajuntament de Banyoles “de tirar endavant mesures d’esquenes a la societat”. La formació  considera que s’hauria d’haver produït un procés participatiu basat en una consulta ciutadana, sobretot en un tema d’interès general com és l’aigua i l’Estany de Banyoles. En aquest sentit, titllen l’operació de “profundament opaca” i de “molt greu” tenint en compte que els propietaris de l’Estany de Banyoles són tots els ciutadans i ciutadanes, fet que fa més inqüestionable, per la CUP, la necessitat d’una procés consultiu.

24 de febrer de 2011