La CUP dóna suport a la banyada reivindicativa en defensa de l’aigua de l’Estany de Banyoles

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) dóna suport a la banyada reivindicativa que Limnos ha organitzat per aquest diumenge a la recentment rehabilitada Caseta de fusta, […]


La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) dóna suport a la banyada reivindicativa que Limnos ha organitzat per aquest diumenge a la recentment rehabilitada Caseta de fusta, l’única zona de bany gratuïta que hi ha a l’Estany de Banyoles. La CUP fa una crida als banyolins i ciutadans del Pla de l’Estany a assistir al que s’anomena Big Jump, una acció d’abast europeu que pretén recuperar la relació de les persones amb els llacs i rius. La CUP entén que aquesta acció de tipus reivindicatiu ‘té més importància que mai a Banyoles ateses les actuacions que el govern de CiU pretén dur a terme en matèria de gestió de l’aigua de l’Estany’. “És una manera reivindicativa i simbòlica de demanar més transparència i participació en aquest assumpte”, subratlla.

La CUP anima els veïns i veïnes del Pla de l’Estany a aplegar-se aquest diumenge a la Caseta de fusta per banyar-se col·lectivament a l’Estany. ‘Demostrem amb aquest gest simbòlic que som els veïns de Banyoles qui decidim què es fa amb l’aigua de l’Estany’, reivindica la formació. Al seu torn, insta a donar suport i a mobilitzar-se amb l’entitat ecologista Limnos i la Plataforma en defensa de l’aigua i ‘a lluitar de totes totes perquè el govern de CiU no canviï el model de gestió de l’aigua sense abans fer un referèndum ciutadà’, tal com assenyala Limnos, que creu que ‘com a propietaris els ciutadans haurien de poder decidir’ sobre les qüestions que afectin l’Estany.

L’acció d’aquest diumenge s’emmarca en la campanya Big Jump 2011, una iniciativa d’abast europeu que es ve fent des del 2005 i que consisteix en remullar-se als rius i llacs per incentivar-ne la relació amb les persones i incidir en la necessitat de protegir els hàbitats aquàtics i la qualitat de l’aigua. Sota el títol ‘Big Jump 2011, amb l’aigua no s’hi juga’, Limnos ha convocat aquesta banyada reivindicativa per recordar que l’aigua de l’Estany és un bé comunal i per tant tots els banyolins tenen el dret i l’obligació de preocupar-se per l’ús que se’n fa. En aquest sentit, la CUP subscriu les paraules de Limnos, que afirma que com a propietaris s’hauria d’informar bé els ciutadans de quins reglaments afecten l’Estany, com es gestiona l’aigua, quin cabal se’n treu i quin seria l’adequat per assegurar-ne la regeneració. Així mateix, insisteix en la necessitat de demanar protecció per l’Estany i el seu entorn, i la CUP recorda que ‘cal aspirar a demanar la màxima protecció per el nostre bé natural’.

Des de Limnos, a més, recorden que queden moltes zones humides de la comarca on no és possible banyar-se a causa dels abocaments industrials, residencials i agrícoles i en aquest sentit incideix en la necessitat de depurar bé les aigües, tal com ha fet la Comissió Europea, que ha denunciat alguns municipis per no depurar bé.

8 de juliol de 2011