La CUP impulsa l’edició d’un llibre amb reflexions sobre 10 anys de repressió als Països Catalans.

“Antígona emmordassada” serà presentat a Palma (4 de maig), Xàtiva (5 de maig) i Girona (27 de maig).


A iniciativa dels diputats de la CUP-Crida Constituent, Benet Salellas i Mireia Vehí, aquest Sant Jordi ha vist la llum el llibre “Antígona emmordassada. Reflexions dels darrers 10 anys de repressió als Països Catalans”.  El llibre, que és una obra col·lectiva, vol recollir algunes de les reflexions, els reptes i les experiències de les lluites desobedients i antirepressives del darrer cicle de deu anys als Països Catalans. “Ha estat un cicle polític intens, marcat per la resposta política a una triple crisi –de règim, econòmica i en la lògica de sobiranies territorials–, que ha provocat el naixement de multitud de processos polítics construïts des de baix, de dinàmiques destituents i constituents, que, com a tals, també han rebut un alt cost repressiu” tal com es recull en llibre. 

El volum recull articles i reflexions de Carla Alsina, David Aranda, Mireia Bazaga, Marina Bernadó, David Bou, Eduardo Cáliz, Bego Casado, Enrique Costoya, Anaïs Franquesa, Maria Josep Martínez, Xavier Monge, Ciro Morales, Mercè Nebot, Eva Pous, Pilar Rebaque, Miquel Ramos, Esther Sancho, Benet Salellas, Laia Serra, Mostafà Shaimi, Neus Tur, Mireia Vehí, Montserrat Vinyets. 

El mite d’Antígona travessa la història d’Occident, des de l’Atenes de Sòfocles fins avui, per recordar-nos la cruïlla entre legalitat i legitimitat. I aquest dilema tan antic, el de la separació entre dret i justícia, el reprenem avui conscients que és el marc des del qual prenen sentit moltes de les accions dels moviments socials i l’esquerra anticapitalista en la praxi política quotidiana.

Antígona emmordassada és un projecte sorgit de la voluntat d’explicar la cultura política comuna que ressegueix els nostres carrers, eminentment desobedient, i forjada per pràctiques que contraposen la legitimitat de causes justes a una legalitat forjada en l’obediència al poder.

Per això el conjunt d’articles que conformen Antígona emmordassada no és només un recull d’experiències i de fites, sinó que respon a la voluntat de construir relat sobre la desobediència i la lluita antirepressiva a casa nostra, relat que posi en valor les trajectòries i doni sentit col·lectiu a un projecte de contrapoder viu avui als Països Catalans.

Després d’una primera presentació a València el passat 8 d’abril, està previst que sigui presentat a Palma (4 de maig), Xàtiva (5 de maig) i Girona (27 de maig). La publicació del llibre ha anat a càrrec de la CUP a través de “Llibres per l’Unitat Popular” des d’on es pot descarregar de manera gratuïta. 

22 d'abril de 2017