La CUP proposa un Acord Municipal per la Convivència Ciutadana a Girona

La formació planteja aquesta proposta com a alternativa a l’ordenança del civisme proposada per CiU, i demana la creació d’una taula ciutadana de debat per […]


La formació planteja aquesta proposta com a alternativa a l’ordenança del civisme proposada per CiU, i demana la creació d’una taula ciutadana de debat per detectar les principals mancances i impulsar mesures de prevenció i mediació

La CUP ha proposat a l’equip de govern gironí, encapçalat per l’alcalde Carles Puigdemont, que retiri l’ordenança de la civilitat que s’està tramitant al consistori gironí i que impulsi un Acord Municipal per la Convivència Ciutadana, amb la participació de grups municipals, agents socials, associacions de veïns, AMPAs, etc. La formació ha expressat que ‘els problemes de convivència que tenim a Girona, que en tenim alguns, no se solucionen a cop d’ordenança’, i ha lamentat que el document proposat per CiU se centri exclusivament en la ‘coerció i la sanció’.

L’Acord Municipal per la Convivència Ciutadana proposat per la CUP es concretaria en diverses mesures, com ara la creació d’una Taula Municipal per la Convivència Ciutadana, que tindria l’objectiu d’elaborar una diagnosi compartida de la situació de la convivència i la seguretat a Girona per detectar els principals problemes i mancances en aquest camp. En base a aquesta diagnosi, la proposta de la CUP seria obrir un procés d’adaptació i millora de l’ordenança de convivència i via pública vigent, així com l’impuls de campanyes i mesures encaminades a prevenir conductes que posin en perill la convivència ciutadana. Finalment la CUP es partidària de crear una unitat municipal, en què participin personal de serveis socials i el cos d’agents cívics, que tingui per objectiu dur a terme tasques de mediació i prevenció de conflictes.

Aquesta és la proposta que fa la CUP com a alternativa a la normativa proposada per CiU. Una ordenança, considera la CUP,  que ‘pot funcionar molt bé com a gest de cares a la galeria per demostrar mà dura’, però que ‘difícilment servirà per fixar les bases de la convivència entre veïnes i veïns a Girona’. Per la formació, aquesta ordenança s’emmarca en una ofensiva dretana de CiU a nivell gironí i català, i no és més que una ‘eina de control social al servei d’uns valors i d’un model de ciutat clarament conservadors’. La CUP ha criticat que l’ordenança ‘analitzi les conseqüències dels problemes de convivència o seguretat en comptes de centrar-se en les causes’, amb la qual cosa ‘s’estigmatitzen i criminalitzen tota una sèrie de col·lectius ciutadans (mendicants, treballadores sexuals, ciclistes, gent que juga a pilota, etc.) pressuposant que tenen comportaments incívics’.

Una bateria d’al·legacions article per article

Tot i la petició de la CUP perquè l’equip de govern retiri l’ordenança, la formació també va registrar el passat divendres una bateria d’al·legacions que reclamen la supressió o la modificació dels punts més polèmics del text. Concretament, la CUP s’ha centrat en articles que posen clarament en perill drets fonamentals, que prohibeixen pràctiques socials arrelades i acceptades o que regulen de forma excessiva i innecessària aspectes de la vida privada de les veïnes i veïns.

4 d'octubre de 2012