La CUP de Sitges diu que «la Nova Majoria ni escolta ni informa»

Després de reunions i negociacions, de treball i al·legacions, i de mà estesa i bona voluntat; la resposta del govern sempre ha estat negativa i […]


Després de reunions i negociacions, de treball i al·legacions, i de mà estesa i bona voluntat; la resposta del govern sempre ha estat negativa i interessada. Des de la CUP-Sitges n’estem farts i, a més, ens preocupa la desinformació interessada.

Des de la CUP-Sitges hem exposat des d’abans de l’inici de la present legislatura, com una de les nostres majors prioritats, l’aplicació de mesures de fiscalització progressiva reals. Ho hem fet mitjançant al·legacions, mocions a nivell institucional i ho hem volgut treballar al carrer explicant la nostra proposta i recollint aportacions i suports mitjançant assemblees obertes a tota la població.

Ara fa poc més de deu dies ens vàrem reunir per segona vegada amb representants de l’actual govern per començar a treballar en una proposta de progressivitat fiscal mitjançant bonificacions respecte diferents impostos i taxes. La idea és molt senzilla, demanar a cadascú segons les seves possibilitats, és a dir, que els que més tenen paguin més i els que viuen situacions precàries siguin bonificats, de manera gradual i amplia.

Vàrem decidir assistir a la reunió amb el govern per que considerem de vital importància aquest aspecte, per que creiem en la necessitat en començar a construir al nostre municipi un sistema de recaptació basat en la justícia social. I ho vàrem fer tot i les constants demostracions de manca de disposició a escoltar per part de l’actual govern, com hem pogut veure en múltiples ocasions on el govern es compromet a aplicar-ho i després, sense més diàleg, es tanquen en banda. Ho hem viscut en ocasions com amb la presentació d’una proposta de modificació del ROM on vàrem arribar a un primer acord per encabir-hi la Normativa de Participació Ciutadana i encara esperem resposta; en les nostres aportacions respecte la Ponència de Platges; en la moció de supervisió de la recollida d’aliments de rebuig dels supermercats…

I com era d’esperar, en poc més d’una setmana, ens tornem a trobar amb la mateixa situació. Tot i el compromís sempre “informal” d’estudiar les nostres propostes de progressivitat fiscal, ens adonem per les xarxes socials i els mitjans de comunicació que l’actual govern pensa fer una reducció lineal de la Taxa d’Escombraries, fent que pagui el mateix aquell qui ingressa un milió d’euros anuals que aquell que subsisteix amb els Salari Mínim Interprofessional. És a dir, cap tipus de progressivitat fiscal mantenint la injustícia que suposen les taxes i els impostos indirectes, fent un flac favor als sitgetans i sitgetanes en moments on la redistribució de la riquesa és un dels aspectes més importants a tractar per polítics i gestors.

Entenem que aquesta proposta, totalment improvisada i que demostra la manca de projecte de l’actual govern, no atén a res més que a la lògica purament electoralista, al rèdit en termes de vots de cara a les properes eleccions. La nostra proposta va a un objectiu de llarg termini, a assolir una fiscalitat més justa per a la nostra vila, a dotar-nos d’una eina de futur que incideixi de manera real en la redistribució de la riquesa i a pal·liar, en part, les injustícies pròpies del sistema capitalista.

El nostre error ha estat confiar en la possibilitat d’obrir un diàleg constructiu amb un govern que ha fet cas omís a totes les nostres demandes de diàleg en l’aprofundiment en les polítiques socials,  la participació ciutadana i ara en la progressivitat fiscal. Tot i això, no ens aturem en aquests objectius ja que entenem la Institució com només un peu de la nostra lluita i que això que se’ns atura des del govern ho seguirem impulsant des del carrer per tal d’assolir els nostres objectius, amb paciència, il·lusió i conscients de la justícia del que reclamem.

14 de març de 2013