La CUP sol·licita informació al Parlament sobre l’adjudicació de contractes per part de Borràs quan era directora de l’ILC

Després de l’inici d’una investigació per part del Tribunal Suprem a Laura Borràs (diputada de JxCat al Congrés dels diputats), per presumptes irregularitats en l’adjudicació […]


Després de l’inici d’una investigació per part del Tribunal Suprem a Laura Borràs (diputada de JxCat al Congrés dels diputats), per presumptes irregularitats en l’adjudicació de contractes mentre exercia de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i de la publicació d’un informe elaborat per la Sindicatura de comptes, la CUP Crida Constituent ha entrat a registre una bateria de preguntes al Parlament de Catalunya. Davant d’aquests fets, la CUP vol constatar que: 

  1. Cal que es vagi al fons de la qüestió i s’aclareixin les ombres de dubte en l’administració de Laura Borràs com a presidenta de la Institució de les Lletres  Catalanes. Conscients que tant l’Estat com diverses forces polítiques han utilitzat la corrupció per fer guerra bruta contra el moviment sobiranista a Catalunya, també és cert que en diferents ocasions determinades forces polítiques han fet servir aquesta guerra bruta per tapar casos de corrupció duts a terme en el si del seu partit. Que la corrupció no tapi la guerra bruta de l’estat i que la guerra bruta no tapi la corrupció. 
  2. Ens trobem, tanmateix, en el marc d’un Estat on la justícia actua de part. Aquesta justícia mai ha estat un referent en la lluita contra la corrupció, sinó tot el contrari, tal i com ho demostren els centenars de casos que han anat sortint a la llum els darrers anys. Als Països Catalans, dels 295 consellers autonòmics (106 a Catalunya, 80 al País Valencià i 109 a les Illes Balears), 51 han estat imputats per delictes relacionats amb la corrupció o el blanqueig de capital, disset han estat jutjats i només vuit condemnats. Per tant, cal analitzar detalladament totes les proves presentades per la Fiscalia per desgranar el gra de la palla i aclarir si hi han hagut pràctiques irregulars en l’adjudicació de contractes per part de Laura Borràs. 
  3. Malgrat que l’actual diputada de JxCat va comparèixer voluntàriament a la comissió de Cultura del Parlament de Catalunya es fa evident que les explicacions de Borràs no han estat suficients i que cal una major claredat en aquest sentit. 
  4. El reconeixement, la reparació i les garanties de no repetició són passos imprescindibles per corregir i assumir les responsabilitats polítiques pertinent. 

 

12 de maig de 2020