La CUP de Vic denuncia l’estat d’abandó de les adoberies, tot i ser un bé patrimonial protegit

La CUP ha plasmat aquest dissabte a la tarda el seu compromís amb la preservació de les Adoberies de Vic. Una acció reivindicativa ha servit […]


La CUP ha plasmat aquest dissabte a la tarda el seu compromís amb la preservació de les Adoberies de Vic. Una acció reivindicativa ha servit per posar de manifest que la rehabilitació d’aquesta zona de la ciutat és una de les prioritats electorals de l’esquerra independentista. De fet durant l’acció s’ha anunciat que si la CUP assumís l’alcaldia després de les eleccions del 22 de maig, les actuacions en aquest sector “oblidat” de Vic començarien l’endemà mateix dels comicis.

La candidata, Georgina Rieradevall, ha explicat que la CUP vol donar “vida” a aquest sector tot “respectant el seu tarannà” adober però convertint-lo en un nou referent de la ciutat. Rieradevall ha denunciat que malgrat la catalogació de patrimoni que han tingut les adoberies i en què la CUP n’ha estat la principal impulsora, l’actual equip de govern ha deixat “caure” algunes d’aquestes fàbriques pellaires que són “una part important” de la història de la ciutat.

Entre d’altres, la CUP vol crear el centre cívic del barri del centre històric a les adoberies, i estudiar la possibilitat de crear un Museu d’Història de la ciutat en una de les adoberies, no sense abans fer un procés participatiu “real”. Una altra de les propostes és fer horts comunitaris i un parc darrera Can Macara per tal de potenciar la cohesió i sociabilització al barri i millora la connectivitat d’aquesta zona de la ciutat amb la zona de l’Atlàntida. La CUP també vol impulsar, mitjançant una cessió d’ús amb els propietaris, la presència d’habitatge protegit, La voluntat de la CUP és convertir el barri en un nou centre cultural, turístic i de vida de la ciutat.

Una comitiva de ciutadans amb màscara per il·lustrar el perill que suposa l’actual estat de les adoberies havia sortit a dos quarts de 7 de la plaça Major. Una banda musical ha interpretat una marxa fúnebre per escenificar el mal l’estat en que es troben les adoberies. La CUP, però, ha dit davant aquests edificis abandonats que defensarà que “tornin a tenir vida”.

La CUP proposa reactivar el lloguer social a través dels habitatges buits amb caràcter permanent

La CUP de Vic fa un pas més en la lluita per construir una societat més justa i igualitària a través d’un pla per incentivar el lloguer dels pisos buits de la ciutat. Es tracta d’un programa complet que permet inventariar els habitatges buits, la rehabilitació dels pisos en males condicions d’habitabilitat i la cessió d’ús amb finalitat social pels col·lectius més desafavorits.

La CUP elaborarà un reglament amb el qual es determinarà la condició d’habitatge buit amb caràcter permanent, la creació d’un Registre Municipal d’Immobles Desocupats i l’aplicació del 50% de l’IBI sobre els mateixos. La Borsa de mediació pel lloguer social comunicarà als propietaris la possibilitat d’incorporar-se al parc públic de lloguer social de l’Ajuntament i evitar el recàrrec del 50% en l’IBI. En el cas dels propietaris dels immobles desocupats que no compleixin els mínims d’habitabilitat, se’ls oferirà la possibilitat que el Consistori rehabiliti l’immoble a canvi d’una cessió temporal destinada al lloguer social.

Aquesta proposta té una finalitat social i econòmica, doncs, d’una banda s’aconseguirà garantir el dret a l’habitatge digne i per l’altra, es reactivarà el mercat immobiliari.


16 de maig de 2011