Elx: La CUP s’adhereix a la Plataforma contra la Central Tèrmica de Crevillent

El passat 27 de gener tingué lloc a Crevillent la presentació de la Plataforma contra la Central Tèrmica, una representació de la CUP va participar […]El passat 27 de gener tingué lloc a Crevillent la presentació de la Plataforma contra la Central Tèrmica, una representació de la CUP va participar a l'acte. Prop d'un centenar de persones vam assistir a l'acte on el portaveu de la Plataforma Ivan Lledó va explicar la intenció de la Cooperativa elèctrica de Crevillent de construir una Central Tèrmica en una zona residencial prop del polígon del Boch. http://www.termicano.blogspot.com/

Els terrenys on s'instalaria la central han sigut comprats per la Cooperativa Eléctrica San Francisco de Asís de Crevillent amb la finalitat de construir una subestació eléctrica, instalació necessària per al funcionament de la Central tèrmica.


 


El projecte de creació de la central tèrmica està en fase de consultes prèvies al Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí.


 


Després de contactar amb la empresa responsable del projecte, aquesta no deixa clar en cap moment que el retiraran.


 


Iberdrola, que és l'altra empresa que participarà al projecte, ja ha iniciat els contactes amb alguns veïns per a construir noves línies d'alta tensió a la zona.


 


Augmentarà la proliferació de cables i torres d'alta tensió que provoquen problemes greus de salut com càncer, malformacions als fetus, problemes d'aprenentatge i d'atenció, etc. a una zona especialment castigada.


 


Els efectes de la central suposen una contaminació directa de tot el nostre entorn. Les emissions contaminants de la seua activitat industrial afectarien no només al poble de Crevillent i els seus Paratges Naturals sinó també a les poblacions dels voltants.


 


Es generarien residus contaminants a l'aigua que utilitzaran per a refredar les turbines. La zona no disposa de clavegueram públic i, per tant, l'aigua contaminaria la terra.


 


La instal·lació de dues ximeneres de 20 metres d'altura expulsant vapor d'aigua i uns 130 quilograms de gasos per segon a 450 graus de temperatura suposen un perill claríssim per a les nombroses bandades d'aus migratòries -algunes en perill d'extinció- que viatgen en direcció a el Fondo.


 


L'activitat industrial de la central provocaria l'aparició de gasos tan perjudicials per a la salut com el SO2, el CO o el Nox i perjudicials pel medi ambient com el CO2:

 

 

Nox: òxid de nitrogen. Provoca al·lucinacions, estat eufòric, anestèsic, analgèsic i en algunas casos pot procar pèrdua de part de la memòria humana. Se li atribueix el 5% de l'efecte hivernacle.


 

 

 

 

CO: monòxid de carboni, gas inflamable i altament tòxic. Pot causar la mort quan es respira en nivells elevats.


 

 

SO2: diòxid de sofre. És el principal causant de la pluja àcida ja que en l'atmosfera és trans format en àcid sulfúric.


 


La instalació de dues turbines d'aviació del tamany d'una nau industrial generaria nivells de soroll i vibracions insoportables a una zona veïnal.


 


L'establiment d'una central d'aquest tipus suposarà per a alguns dels veïns de la zona la ruïna econòmica ja que no disposen de més vivendes i aquesta es veurà molt devaluada al situar-se a prop d'aquesta instal·lació. Els gasos tòxics que emet i els sorolls i vibracions fan que no es puga ni viure a prop ni vendre les seues terres a un preu que els permeta marxar a viure a un altre lloc.


 


La central tèrmica consumiria 1,5 metres cúbics d'aigua per hora. Cada dia consumirà 36 metres cúbics d'aigua. O el que és el mateix, el contingut d'una bassa d'aigua per a regar amb, per exemple, 4 metres de llarg, 4 metres d'ample i 2'25 m. d'alçada.


 


No hi ha beneficis sòcio-econòmics per la població. No es crearan llocs de treball i no s'augmentarà la riquesa de Crevillent sinó la de l'empresa que la proposa.


 


Com a alternativa a la generació d'energia mitjançant la crema de gasos naturals que no són renovables, des de la Plataforma recolzem la generació d'energia elèctrica amb mètodes no contaminants i renovables com els projectes d'horts solars que hi ha als voltants de Crevillent.

4 de febrer de 2009