Girona: «No al pas del Tour de França per Girona»

La CUP ha fet pública avui la seva reacció davant de l’anunci de l' Ajuntament de Girona de fer passar el Tour de França 2009 […]

La CUP ha fet pública avui la seva reacció davant de l’anunci de l'

Ajuntament de Girona de fer passar el Tour de França 2009 per la

ciutat. Recordem que l' Ajuntament va anunciar el passat dia 17 que

destinarà 100.000 euros, (100.000 €. més seran aportats per la

Diputació), per a sufragar els costos de l' esdeveniment. Les etapes de

la cursa que passaran per terres catalanes havien estat negociades amb

anterioritat per l 'Ajuntament de Barcelona.

Davant d' aquests fets, la CUP de Girona vol anunciar que:

1) Considerem desproporcionada la despesa pública que s' invertirà en l' esdeveniment. Tenint en compte la migradesa del finançament local i les estretors econòmiques del moment, queda fora de lloc una inversió com aquesta. Les incerteses que genera són múltiples. Girona es converteix en simple subsidiària de Barcelona i els beneficis econòmics de la comitiva resulten, per a la nostra ciutat, qüestionables. Malauradament, el model econòmic i de promoció turística de Girona cada cop es basa més en propostes puntuals, que no deixen empremta en la ciutat des del punt de vista dels equipament o de la millora de la mobilitat. El cert és que només l' empresariat de l' hostaleria se’n veurà beneficiat (i encara, un sol dia). Amb tot, cal dir que El Tour de França és un gran aparador publicitari promogut per determinades empreses (des de les fabricants de material esportiu fins a les financeres) i que tracta els territoris com a circuits d' una mateixa cursa. Uns circuits -les nostres carreteres i carrers- prèviament habilitats gràcies a la despesa pública . Un cop més,doncs, els cabals públics es posen al servei de l' interès privat.

2)El Tour de França és un element indiscutible de l 'imaginari estatista francès. Si bé en els darrers anys el Tour ha negociat amb territoris de fora de l’hexàgon per a fer-hi passar algunes etapes, no hi ha dubte que la volta ciclista és una potent eina nacionalitzadora, que exporta al món una imatge molt determinada sobre l' Estat francès. França té greus carències democràtiques pel que fa al respecte als drets fonamentals de persones i pobles. En aquest sentit, el Tour és l' eina d' una França dèspota, que utilitza les nacions oprimides en conveniència del centre de poder i del sector privat.

3)Per tot això, la CUP fa dues consideracions. En primer terme, la necessitat que s' alci una veu ciutadana que com a mínim posi en consideració la conveniència de l' esdeveniment. La política de fets consumats de l' Ajuntament de Girona només pot tenir un aturador, i aquest ha de ser l' exigència ciutadana de ser consultada sobre l' ús dels seus carrers i places. Per altra banda, i recollint ja les primeres queixes, la CUP i el conjunt de l' independentisme de la ciutat anuncien que comencen a treballar en un boicot actiu al Tour.

30 de setembre de 2008