El Govern de dretes aprova inicialment el projecte “Bòbila II” d’esquenes al petit comerç local de Sitges

 En el passat Ple Municipal s’aprovava una modificació del POUM de la nostra vila referent al projecte conegut com a Bòbila II. El projecte preveu […]


 En el passat Ple Municipal s’aprovava una modificació del POUM de la nostra vila referent al projecte conegut com a Bòbila II. El projecte preveu la construcció d’un centre comercial que inclourà una gran superfície comercial, diverses botigues, una benzinera i un restaurant entre d’altres a l’entrada de Sitges.

Aquest projecte ja va ser plantejat de manera similar per l’anterior Govern de PSC-ICV i va ser aturat degut a la pressió popular exercida per veïns i pel comerç de proximitat de Sitges. Des de la CUP ens vam oposar a l’antic projecte i lògicament també ens vam oposar a l’aprovació inicial d’aquest nou projecte que va aprovar el Govern tot i el vot contrari de tota l’oposició.

 El motiu fonamental és que el projecte s’oposa al model de vila i econòmic que des de la CUP defensem, un model que sigui sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment. Un model que defensi els models econòmics tradicionals i productius i que per altre banda aposti pel comerç de proximitat davant les grans superfícies d’empreses multinacionals. Tot el contrari del que aquest model proposat pel Govern de CiU-PP-SGI-NH representa, el qual pot suposar la pèrdua de llocs de feina en el comerç local per la brutal competència que aquest centre comercial amb uns accessos immillorables i amb aparcament pot arribar a suposar.

 Per altra banda, la forma en que s’ha presentat aquest punt a la població dista molt de l’impacte que tindrà sobre la nostra vila. Un projecte d’aquestes característiques hauria de ser tret al debat públic de forma activa, i no fet d’esquenes als directament afectats com són els representants del comerç de la vila, els veïns de la zona afectada per la reforma, o els hostalers, entre d’altres. A més, la data escollida, en ple estiu, per dur a terme l’aprovació inicial dóna la sensació d’haver estat triada per evitar que es focalitzi l’atenció sobre un Pla que anteriorment ja va crear tal rebombori que fins i tot va ser aturat.

 Tampoc veiem cap tipus de model per a la nostra vila mes enllà del clàssic model especulatiu que és el que ens ha portat a l’actual situació econòmica, tant a nivell local com nacional. El model que l’Ajuntament sembla defensar és el de la construcció, els grans centres comercials i els projectes faraònics que acaben quedant en res o en ben poc, però que tots acabem pagant. En un moment on la construcció està en punt mort apostar per aquests models caducs sembla el camí de qui s’apropa a un precipici, no sap girar i es nega a frenar.

 Finalment, ens preocupa l’actitud de l’actual Govern de dretes per la prepotència demostrada, tant en el tracte davant l’oposició com en algunes declaracions sobre la possible oposició de certs sectors de la vila a la modificació del POUM. Aquest va ser el cas que es va viure en el Ple quan en una intervenció el regidor Lluis Marcé va definir com “botiguers de mira estreta” a aquells comerciants que s’oposessin al projecte. Aquestes actituds són molt preocupants perquè fan allunyar-se més a la població de la classe política i fan entreveure un cert malestar cap a les veus alternatives que no ha de ser propi d’un sistema polític realment democràtic.

 Des de la CUP seguirem treballant per mirar d’aturar aquest projecte ja sigui amb el procés d’al·legacions o amb el treball polític al carrer.


3 d'agost de 2012