L’”inexistent” pacte entre CiU i PxC suprimeix el registre de parelles de fet i tomba totes les mocions de la resta de partits de Vic

En el ple de Vic que es va celebrar aquest dilluns es va tornar a evidenciar la complicitat de CIU amb la racista i espanyolista […]


En el ple de Vic que es va celebrar aquest dilluns es va tornar a evidenciar la complicitat de CIU amb la racista i espanyolista PxC. En tots els punts de l’ordre del dia, excepte els dos en què la PxC es va abstenir, van coincidir en el sentit de la votació. ERC aquesta vegada va trobar en l’abstenció una via d’escapatòria de la seva difícil convivència amb el seu soci de govern quan aquest s’abraça amb el partit feixista. 

L’equip de govern presentava unes normes de funcionament del ple que, segons havien anunciat, estaven consensuades per tots els grups municipals. A l’hora de la veritat però, l’únic grup de l’oposició que hi va donar suport va ser SI, després de pactar un canvi d’horari dels plens i la possibilitat que els ciutadans puguin fer cinc preguntes a cada ple. Cal recordar que la CUP, tot i estar clarament en contra d’aquesta normativa, s’havia mostrat disposada a acceptar-la i votar-la favorablement si l’equip de govern acceptava que entitats i persones poguessin entrar mocions i precs i preguntes al ple d’una manera regulada, proposta que va ser desestimada per l’alcalde. Si no es modifiquen aquestes normes en el procés d’al·legacions, d’ara endavant els grups municipals només podran presentar una moció per ple (i en casos extraordinaris una segona sempre que sigui sobre competències municipals i ho acordi la junta de portaveus), els regidors no portaveus només podran fer ús de la paraula si voten diferent que la resta del seu grup i les votacions deixaran de fer-se a mà alçada per fer-se de paraula per part del portaveu de cada grup. La CUP considera que aquest punt de l’ordre del dia no s’havia d’haver tractat en el ple d’ahir, ja que el dijous al vespre, quan ja s’havia tancat la convocatòria del ple, l’expedient complet d’aquest punt no estava a disposició dels regidors; per això, el partit independentista i d’esquerres estudia impugnar l’aprovació d’aquest punt. 

En el mateix ple es va aprovar la supressió del registre de parelles de fet amb el vot a favor de CiU i la PxC, les abstencions de PSC i ERC i els vots contraris de la CUP, ICV i SI. La CUP va considerar que aquest acord tenia connotacions racistes, ja que la supressió d’aquest registre s’havia justificat amb l‘argument que era utilitzat per a persones nouvingudes per aconseguir la regularització de la seva situació. 

Les dues mocions que presentava la CUP van ser rebutjades gràcies als vots en contra de CiU i PxC. La proposta de la CUP perquè l’Ajuntament de Vic es personés com a acusació popular en el judici contra Josep Anglada per presumptes agressions racistes el passat 22 d’abril va rebre el suport, a més de la CUP, d’ICV i el PSC, mentre que SI i ERC es van abstenir i CiU i PxC hi van votar en contra. Paradoxalment, els republicans, en la seva justificació de vot es van oposar frontalment a la proposa, però a l’hora de les votacions es van abstenir. 

La segona moció de la CUP, en què es demanava la prohibició de les boles de goma en la repressió de les manifestacions, també va ser desestimada amb els vots de CiU i PxC, l’abstenció d’ERC i els vots a favor de la resta de partits. 

La moció d’ICV que demanava que l’església deixi d’estar exempta del pagament de l’IBI i la de SI de suport a la campanya #novullpagar van comptar amb el suport de la CUP, però el pacte “inexistent” entre CiU i la PxC va tornar a impedir que prosperessin totes dues. 

D’altra banda, la CUP vol denunciar l’atemptat que va patir la seu del partit, al carrer de Sant Just, la nit de dilluns, amb el trencament del vidre del local amb un cop de pedra. Dimarts al matí es va presentat una denúncia per aquests fets als Mossos d’Esquadra. El partit independentista també vol agrair les mostres de suport rebudes per part de persones individuals i d’ERC, ICV i Reagrupament davant d’aquest fet. 

6 de juny de 2012