Lleida: Per una nova cultura de l’aigua, No al Transvasament

La Intercomarcal de la CUP de Ponent, integrada per les assemblees Torà, Biosca, Tàrrega, Lleida, La Vansa i Fòrnols, Pla d’Urgell i Aplicat, manifestem l’oposició […]La Intercomarcal de la CUP de Ponent, integrada per les assemblees

Torà, Biosca, Tàrrega, Lleida, La Vansa i Fòrnols, Pla d’Urgell i

Aplicat, manifestem l’oposició a tot tipus de transvasament del Segre

i del conjunt de la conca de l’Ebre.


Rebutgem també la proposta de CiU de transvasar aigua del Roine ja que tampoc és una solució mediambientalment sostenible i fem responsables del projecte de transvasament del riu Segre ( realitzat amb ocultació i secretisme envers l’opinió pública) al Conseller Baltasar, i per extensió al govern d’Entesa, del qual ell i el seu partit, els anomenats ecosocialistes, en formen part.

No ens creiem aquesta suposada temporalitat del transvasament del Segre que preveu invertir uns 45000 euros en una obra que ha de garantir aigua durant vuit mesos i després desmuntar-se.

Denunciem l’hipocresia dels tres partits que governen actualment la Generalitat quan el 2003 es van declarar en contra del transvasament de l’Ebre i ara fan una proposta com aquesta. No ho comprenem si no és perquè no creuen en la Nova Cultura de l’Aigua que en temps de govern del PP tan s’omplien la boca i perquè, en el seu moment, aquella oposició responia només a criteris estrictament electoralistes.

Entenem que la proposta del Conseller Baltasar respon a les pressions de determinats sectors turístics i empresarials i a la seua negativa a patir restriccions d’aigua, unes restriccions que s’han aplicat i s’apliquen a molts pobles de la Segarra, l’Urgell, Pla d’Urgell o la Conca de Tremp.

Des de la CUP aposten de manera ferma i decidida per una nova cultura de l’aigua que racionalitzi el seu ús i que adapti el consum a la disponibilitat d’aquest recurs escàs en el nostre territori .

Defensem que cal limitar l’ús d’aigua a les segones residències i a activitats econòmiques d’oci que malgasten aigua, cal replantejament del model turístic actual, donat que no podem garantir els recursos a milions de turistes com fins ara. Calen mesures d’estalvi d’aigua i energia a totes les noves construccions, apostant pel reciclatge i les energies renovables, cal aturar la construcció de camps de golf i de totes aquelles activitats que suposin un elevat consum d’aigua sense ser socialment necessàries i cal posar fi al model urbanístic actual (augment continuat de les urbanitzacions, cases adossades i xalets amb jardí, piscines particulars etc.) limitant el creixement urbanístic, especialment a les zones amb dèficits hídrics.

Cal augmentar el reaprofitament d’aigües reciclades per a usos industrials i finançar per complet la renovació de tota la xarxa de regadius, entenent-ho com una inversió de futur, d’estalvi d’aigua, d’aposta pel medi ambient i de garantir reserves.

Finalment, volem convidar a tothom el proper dijous 10 d’abril a la Biblioteca Pública de Lleida a 2/4 de 8 del vespre a l’acte en què intervindrà Manolo Tomàs de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per explicar-nos la problemàtica dels transvasaments.

Lleida, 8 d’abril de 2008


 

8 d'abril de 2008