Una moció de la CUP demana retirar la medalla d’or de la ciutat de Figueres al rei Joan Carles I

Consideren la monarquia espanyola una institució retrògrada La Candidatura d’Unitat Popular porta al ple de divendres una moció perquè Figueres trenqui tots els lligams amb […]


Consideren la monarquia espanyola una institució retrògrada

La Candidatura d’Unitat Popular porta al ple de divendres una moció perquè Figueres trenqui tots els lligams amb la monarquia espanyola.
La moció argumenta que Joan Carles I fou proclamat rei d’Espanya succeint el dictador Francisco Franco com a cap de l’Estat espanyol, jurant lleialtat als principis fonamentals del ‘Movimiento Nacional’ i explicitant legitimitat a la insurrecció colpista i mostrant-se contrari a la legítima democràcia republicana.
Igualment, la formació independentista denuncia que es tracta d’una institució desfasada i anacrònica per molts motius entre els quals destaca:

•  El cap de l’Estat espanyol és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les Forces Armades.
•  La persona del rei és inviolable i no està subjecte a responsabilitat.
•  El càrrec de rei és hereditari i vitalici i, per tant, no està subjecte a les normes més elementals de la democràcia, ni està sotmès a la sobirania popular, principi màxim de les democràcies modernes.
•  El càrrec de rei contravé les lleis d’igualtat, atès que només pot ser reemplaçat per un descendent mascle.
•  No es pot efectuar cap control sobre els diners que lliuren els ciutadans, mitjançant els Pressuposts Generals de l’Estat espanyol, al rei ni a la seva família. 
Serà al ple d’aquest divendres quan els regidors i regidores hauran de debatre i sotmetre a votació els quatre punts que conté la moció:
1.  Declarar la ciutat de Figueres moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola.
2.  Retirar la Medalla d’Or de la Ciutat al rei Joan Carles I, que ja en el moment de ser atorgada va rebre un gran rebuig popular.
3.  Expressar la nostra voluntat d’excloure els símbols monàrquics de les nostres institucions municipals.
4.  Expressar la voluntat de viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans.

30 de gener de 2012