S’ha mort l’històric independentista Toni Lecha

La CUP fa un reconeixement a la seva tasca i agraeix la seva dedicació incansable en la lluita per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans […]


La CUP fa un reconeixement a la seva tasca i agraeix la seva dedicació incansable en la lluita per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans

Aquest matí hem conegut la mort d’en Toni Lecha, independentista històric de l’MDT i i militant de la CUP de Girona des de la seva fundació. També era soci del Casal Independentista El Forn i afiliat a la Coordinadora Obrera Sindical (COS). Des de la CUP de Girona lamentem profundament la pèrdua d’aquest valuós company de militància i fem un reconeixement i agraïment a la seva dedicació i lluita incansable que ha dut a terme durant tots aquests anys en favor de la construcció nacional i social dels Països Catalans. També volem enviar tots els ànims a la família i donar les gràcies per les mostres de suport i estima envers el nostre company que estem rebent des d’arreu.

Toni Lecha va néixer a França, al si d’una família republicana exiliada. De pare gironí i mare aragonesa, durant els anys setanta va militar a organitzacions com el PSUC i Bandera Roja, i fou membre de l’Assemblea de Catalunya. Als anys vuitanta va participar en la fundació de l’MDT, després d’haver passat per Nacionalistes d’Esquerra. A la dècada dels noranta va ser representant de la Comissió de Portaveus dels Presos i Encausats Independentistes, creada el 1992 arran de l’operació Garzón.

A Girona, on l’any 2002 va participar en la fundació de la CUP, ha destacat en els darrers anys per la seva implicació en les lluites en defensa de les hortes de Santa Eugènia i el parc de les Pedreres. També s’ha implicat en la recuperació de la memòria històrica i la difusió dels valors republicans a les comarques gironines.

En la darrera dècada ha participat en múltiples iniciatives en defensa del dret d’autodeterminació del poble català, com ara la Plataforma pels Dret a Decidir, Girona Decideix o l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), del qual ha estat membre des de la seva creació.

En l’àmbit de la lluita social i sindical, com a afiliat a la COS ha destacat els darrers anys en la dinamització de les mobilitzacions pels drets dels treballadors a la ciutat, i va impulsar la creació de la Xarxa pels Drets Socials de Girona. També ha estat fortament implicat fins al darrer moment en la sectorial de l’ANC “Moviment Obrer per la Independència”.

19 de juny de 2013