El pensador socialista irlandès James Connolly reviurà a Barcelona de la mà de la CUP i el Sinn Féin

L’Ateneu Independentista La Torna (Sant Pere Martir 37, Gràcia – Barcelona) acollirà aquest divendres 6 de juny a les set de la tarda la presentació […]


L’Ateneu Independentista La Torna (Sant Pere Martir 37, Gràcia – Barcelona) acollirà aquest divendres 6 de juny a les set de la tarda la presentació del llibre ‘La causa obrera és la causa d’Irlanda‘, un antologia del pensador socialista irlandès James Connolly. L’acte de presentació anirà a càrrec del diputat de la CUP-AE David Fernàndez (que ha prologat el llibre) i de Paul Maskey, diputat del Sinn Fein. 

Paul Maskey, va ser membre del Consell municipal de Belfast, on es va destacar per la seva lluita per la modernització de la ciutat i contra la corrupció. Després ha estat membre del Parlament d’Irlanda del Nord. Des del 2011 ocupa l’escó que va deixar Gerry Adams al Parlament Britànic, però seguint la política d’abstencionisme parlamentari del SF (una interessant forma de protesta), no l’ocupa. Totes les eleccions les ha guanyat per Belfast West, que és un dels bastions del Sinn Féin a Belfast (va treure el 57% dels vots al 2011).

L’antologia de James Connolly, que publica l’editorial Txalaparta i que ha estat traduït per Daniel Escribano i Àngel Ferrero, recull els textos d’un dels més influents pensadors socialistes de començaments del segle passat. La seva militància política i els seus textos fonen, per primera vegada, els ideals del marxisme i del republicanisme irlandès. Són, la causa obrera i la causa nacional, dues cares d’una mateixa bandera que Connolly enarborarà per oposar-se al colonialisme britànic i a l’explotació burgesa. Per tot això, el seu llegat va ser referència ineludible per a les lluites anticolonialistes que estaven per arribar.  

Admirat per molts dirigents d’esquerra de la seva època, entre ells Lenin, la seva mort va ser el preludi de l’heroic sacrifici que vindria a realitzar la causa socialista al segle XX. Aquesta antologia ve a cobrir un significatiu buit en la historiografia d’esquerres actual i a saldar un deute històric amb un socialista universal.

+ Pròleg de David Fernàndez http://bit.ly/1lItOyX

3 de juny de 2014