El Sindicato Andaluz de Trabajadores fa una crida a participar en la consulta del 9 de novembre

El portaveu del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) Andrés Bódalo ha participat en una gira de xerrades, entrevistes a la premsa i trobades amb veïns […]


El portaveu del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) Andrés Bódalo ha participat en una gira de xerrades, entrevistes a la premsa i trobades amb veïns i associacions andaluses al Camp, en barris i pobles com Bonavista o La Canonja, convidat per les CUP.

Bódalo ha manifestat que les assemblees del SAT donen ple suport al procés independentista que viu Catalunya perquè “tots els pobles tenim dret a l’autodeterminació i a governar-nos en tots els aspectes de les nostres vides, maltrat el què digui l’estat opressor espanyol”. Ha explicat que el diputat de la CUP, David Fernández, ha estat diversos cops a Andalusia defensant la independència dels Països Catalans en assemblees generals del SAT i ha recordat com “la gent s’aixecava a aplaudir unes paraules sinceres que arriben al cor; hi ha molta veritat en el missatge i el projecte de les CUP”. Bódalo també ha recordat que el poder europeu de la troika empobreix els pobles del sud en benefici dels interessos financers i que el SAT no desitja només un canvi de bandera a Catalunya, sinó el retorn del poder de decisió al poble treballador, en tots els aspectes.

Andrés Bódalo ha aprofitat per anunciar que el SAT organitzarà autobusos per ser a la diada de l’11 de setembre al costat de la CUP, una organització de referència del sindicat als Països Catalans.

Bódalo ha explicat la lluita del SAT a Andalusia, sindicat amb més de 25.000 afiliats famós per les ocupacions de finques amb milers d’hectàrees propietat d’aristòcrates com la Duquesa d’Alba, torers, polítics com el ministre Cañete o de la mateixa Junta d’Andalusia i l’exèrcit espanyol: “aquests xoriços acaparen els milions d’euros de subvencions europees de la Política Agrícola Comuna i tenen les terres abandonades mentre a Andalusia hi ha un 40% d’atur i es passa gana”. El SAT ha aconseguit la gestió d’algunes d’aquestes finques, que ara donen treball a centenars de persones. Andrés Bódalo ha carregat contra Durán i Lleida per tractar als andalusos de mandrosos i ha recordat que el SAT s’ha oposat sempre als subsidis pels jornalers: “no volem la caritat, volem la reforma agrària per a Andalusia, perquè aquí hi ha terra suficient perquè no hagi d’emigrar ningú més; els que sobren al poble andalús són els corruptes i vividors capitalistes i aristòcrates”.

La lluita del SAT, que s’ha fet famosa a partir d’expropiacions d’aliments de primera necessitat i material escolar a centres de Mercadona i Carrefur, suma ja un total de 500 processats, 150 anys de presó i més d’un milió d’euros en multes. Malgrat tot, el SAT endureix les seves accions amb el convenciment de guanyar el pols a l’estat espanyol. Aquest dimarts mateix, el SAT va iniciar una vaga de fam davant la presó de Granada per reclamar la llibertat de Carlos Cano, empresonat per participar en un piquet informatiu durant la vaga general del 2012. I el mateix dimarts l’Audiència de Granada ha suspès l’execució de la pena. El SAT té en marxa una campanya solidària i un compte corrent operatiu per a rebre ajudes econòmiques: BMN 0487 3149 07 2000064962.

A la gira del SAT també hi ha participat l’Associació Súmate. El periodista Antonio Baños ha recordat que el nou de novembre no només és una consulta sobre la independència sinó que s’hi juga la sobirania popular. També ha reclamat que l’eina vàlida per a exercir la soberania popular son les urnes i el referèndum, però no els despatxos i els pactes entre partits, alertant sobre possibles canvis de rumb que pugui agafar el procés català. En aquest sentit, tant Andrés Bódalo com Baños han defensat que sigui la societat civil organitzada qui tregui finalment les urnes al carrer el 9 de novembre si la Generalitat es fa enrere.

24 de juliol de 2014