Sobre la situació de repressió violenta a la frontera entre l’estat espanyol i Marroc

Els darrers dies s’han produït uns fets gravíssims a la frontera entre l’estat espanyol i el Marroc: milers de persones en procés de migració han […]


Els darrers dies s’han produït uns fets gravíssims a la frontera entre l’estat espanyol i el Marroc: milers de persones en procés de migració han estat represaliades per les forces de l’ordre de l’Estat Espanyol, moltes d’elles menors.

És per aquest motiu que denunciem la situació de repressió violenta a la Frontera Sud i reiterem el nostre recolzament a les persones represaliades per l’estat espanyol aquests dies a El Tarajal, Ceuta. 

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l’exèrcit espanyol han desplegat una autèntica cacera a les gairebé 8.000 persones que han creuat la frontera del Marroc a l’Estat, amb el resultat de milers de persones deportades “en calent” i amb violència, un nombre desconegut de persones mortes i ferides, i un miler llarg d’infants i joves amuntegats en naus industrials o deambulant pels carrers de Ceuta sense cap mena de suport institucional.

La militarització de les fronteres és l’expressió de la hipocresia espanyola i europea que abandera la defensa dels Drets Humans només per unes nacionalitats concretes, apuntalant el sistema racista, clasista i colonial que explota els cossos racialitzats, feminitzats i empobrits per sostenir-se.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular denunciem:

  1. Que les actuacions de les forces de seguretat de l’estat espanyol vulneren nombrosos Drets Humans, tal com indica el Subcomitè per a la Prevenció de la Tortura de la ONU, que fins i tot ha instat al “govern més progressista de la història” a eliminar les devolucions “en calent” i facilitar el procediment d’asil i protecció internacional.
  2. Que l’abandó de les funcions d’empara a la infància i l’adolescència per part de les autoritats ceutís i estatals suposa una violació de la Convenció dels Drets de l’Infant, aprovada per Assemblea General de les Nacions Unides el 1989 i ratificada per Espanya el 1990, i una contravenció de la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, que obliga als poders públics a fer prevaldre l’interès superior dels menors sobre qualsevol altre.
  3. Que l’arrel de la situació que es viu aquests dies a la frontera de Ceuta és a causa de la política d’estrangeria de l’Estat Espanyol i la Unió Europea. Una estratègia política en clau colonial que desproveeix de recursos els territoris del sud global, deshumanitza aquelles persones que migren, nega la lliure circulació de persones, incentiva -a cop de subvenció- la repressió als països d’origen, condemna a milers de persones a arriscar la vida i morir, i en conseqüència posa una catifa vermella a brutalitats com les que s’han viscut aquests dies a Ceuta i que es veuen també habitualment en els diferents centres d’internament d’estrangers o les persecucions a la via pública amb la connivència dels governs i les institucions.
  4. Que el mercadeig de vides humanes és un vas comunicant amb les polítiques migratòries dels Estats de la Unió Europea, entre els quals l’Estat Español n’és un dels seus alumnes avantatjats.
  5. Que tot això succeeix amb la incomprensible complicitat de determinades forces polítiques d’esquerres, que per inacció o omissió, apuntalen el racisme institucional de l’estat espanyol, mantenint vigent per exemple, la Llei d’estrangeria (LOEX). 

És per aquests motius que exigim:

  1. L’aturada immediata de les devolucions en calent al Tarajal per part de l’exèrcit espanyol.
  2. L’actuació urgent de la Generalitat de Catalunya per disposar els recursos necessaris per acollir a les persones represaliades a Ceuta en condicions dignes. Especialment els menors, els més afectats per tota aquesta operació de lluita geopolítica que, una vegada més, prioritza els interessos dels estats i el capital a la vida de les persones, fins i tot vulnerant el principi de protecció a la infancia.
  3. La regularització de la situació administrativa de les persones migrants.
  4. El tancament de les presons encobertes que son el CIE y la derogació de la llei d’estrangeria (LOEX). 

Finalment, volem mostrar tota la nostra solidaritat i recolzament a les persones que aquests dies han vist caure a sobre tota la contundència de les polítiques racistes de l’Estat Espanyol i la Unió Europea i fem una crida a la mobilització popular per denunciar la vulneració de drets. També reclamem al govern de la Generalitat de Catalunya que disposi urgentment les mesures necessàries per l’acollida inmediata dels menors desprotegits per aquesta situació intolerable a Ceuta.

21 de maig de 2021