Veneçuela: ni cop d’estat ni ingerències

Comunicat conjunt de l’Esquerra Independentista i Ítaca davant l’intent de cop d’estat a Veneçuela


Enmig de la situació d’emergència que es viu arreu del món a partir de la crisi de la Covid-19, ahir dijous, 26 de març, l’imperialisme nord-americà feia públic l’enèsim intent de cop d’estat contra el poble de Veneçuela. Mentre les prioritats de tots els governs haurien d’estar centrades en la contenció dels efectes del virus, el Departament de Justícia dels Estats Units feia pública la presentació de càrrecs judicials contra Nicolás Maduro i Diosdado Cabello, i oferia una recompensa de 15 i 10 milions de dòlars respectivament per qualsevol informació que ajudi a la seva captura.

Els càrrecs –que inclouen també 13 funcionaris de la República Bolivariana de Veneçuela– es presenten sobre la suposada vinculació del govern veneçolà amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) per exportar tones de cocaïna als Estats Units. L’administració Trump, per tant, recupera una vella excusa ja emprada als anys 80 per justificar intervencions imperialistes contra la sobirania dels pobles. El cas Irangate ens dona un exemple de com, més tard, es va demostrar que era la mateixa administració nord-americana, a partir dels seus serveis d’intel·ligència –la CIA–, qui havia estat implicada en els casos de narcotràfic i introducció de la droga als Estats Units.

L’atac contra el govern veneçolà representa, sens dubte, un nou intent de cop d’estat encobert contra la sobirania dels pobles a través de la substitució violenta de governs democràtics per governs titella dels Estats Units. Els intents de desestabilització de la República Bolivariana de Veneçuela no són nous, i en tenim un exemple proper en el recent intent de cop d’estat perpetrat per Juan Guaidó, amb el suport dels Estats Units i la Unió Europea, i la complicitat dels mitjans de comunicació occidentals.

La denúncia del Departament de Justícia suposa una amenaça al poble Veneçolà, que recordem que està gestionant la crisi sanitària de la Covid-19 amb un bloqueig comercial i financer imposat de manera unilateral pels governs dels Estats Units i els seus socis a la Unió Europea. Aquest bloqueig constitueix un crim contra el poble veneçolà, les conseqüències del qual s’agreugen especialment davant el context actual, que impossibiliten l’accés del govern als recursos necessaris per fer front a l’emergència sanitària que suposa la Covid-19.

Tanmateix, en un moment en què el control dels recursos per part del sistema públic es fa més evident que mai, la República Bolivariana de Veneçuela, juntament amb el seu poble i una forta xarxa comunitària, estan mostrant la seva capacitat de combatre els efectes del coronavirus i defensar les vides de la seva població per damunt dels interessos econòmics. Un exemple més de la capacitat d’un poble que ha defensat de forma exitosa la seva sobirania davant les ingerències imperialistes.

Expressem, per tant, tot el nostre suport i la solidaritat internacionalista cap al poble veneçolà i el govern de Nicolás Maduro, i ens sumem a l’exigència d’aturar immediatament el bloqueig imperialista contra la República Bolivariana de Veneçuela.

Països Catalans, 27 de març de 2020.

 

27 de març de 2020