Vist per sentència el judici per corrupció del PSC al Garraf denunciat per l’UM9

Aquest dimecres ha quedat vist per sentència el judici per prevaricació i malversació de cabals públics contra l’exalcalde del PSC de Sant Pere de Ribes Josep Antoni Blanco. El procediment és fruit d’una denúncia l’any 2012 d’Unitat Popular 9 (UM9), candidatura municipalista vinculada a la CUP, que ha exercit d’acusació popular en el cas


Després d’un procediment que ha durat 7 anys, el judici celebrat fins aquest dimecres a l’Audiència Provincial ha deixat paleses les irregularitats comeses pel govern de Sant Pere de Ribes entre els anys 2003 i 2011 amb l’empresa Garraf Promocions Municipals, amb un historial d’adjudicacions sense concurs i uns tancaments econòmics sense justificar de més de 5 milions d’euros. En el procediment estan investigats l’exalcalde del PSC Josep Antoni Blanco i els responsables de CQ Consultors, Enrique Fernández i Carmen Prat. Aquesta darrera és també exregidora del PSC a l’ajuntament de Sitges.

Durant el judici oral la interventora municipal ha ratificat l’informe que va elaborar al 2010 a instàncies de la sindicatura de comptes on alertava de “moltes mancances legals” en adjudicacions de Garraf Promocions Municipals a CQ Consultors, de manera que es feia servir l’empresa pública com a forma d’evitar diversos tràmits administratius fixats per la llei. Arran d’aquest informe i la innacció dels implicats a donar explicacions, al 2012 l’UM9 va portar el cas a Anticorrupció.

En la vista d’aquest dimecres, el fiscal ha matingut la petició de 6 anys de presó per a l’excalcalde per un delicte de prevaricació i l’acusació popular exercida per l’UM9 ha mantingut els 10 anys de pena d’inhabilitació i 3 de presó pels delictes de prevaricació i malversació. Aquest és un dels exemples de la llarga tasca jurídica de les candidatures municipalistes de la CUP per lluitar contra la corrupció arreu del territori -amb exemples com Reus, Tarragona, Girona, Sabadell o La Vall Fosca- i que demostren la necessitat de noves formes de govern més transparents i amb més control i fiscalització popular.

19 de febrer de 2020