Banyoles: La CUP critica el Campionat del Món de Piragüisme celebrat a Banyoles

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Pla de l’Estany ha fet públiques les seves valoracions sobre el Campionat de Món de Piragüisme que s’ha celebrat […]


La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Pla de l’Estany ha fet públiques les seves valoracions sobre el Campionat de Món de Piragüisme que s’ha celebrat a Banyoles des del passat dimecres 22 de setembre fins diumenge passat. La formació ha condemnat l’”exagerada” presència policial a la ciutat de Banyoles i ha criticat que la selecció catalana no tingués dret a participar-hi.

En aquest sentit, lamenta que s’hagi obligat els esportistes catalans a portar els símbols espanyols, “que representen l'estat d'opressió en què viu el poble català” i que segons la CUP són un “insult” al procés d’emancipació que està vivint Catalunya. A més, denuncien que les retransmissions del Campionat es fessin en espanyol i no en català.

Ara que s'ha acabat el Campionat del Món de Piragüisme, la CUP Pla de l'Estany creu convenient fer públiques algunes consideracions, amb els fets com a testimoni de les nostres crítiques.

– Denunciem la presència policial que s'ha viscut aquests dies a Banyoles, amb un nombre exagerat de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. Que els Mossos patrullin en llanxa per l'estany de Banyoles no pot ser interpretat de cap altra manera com un intent d'evitar qualsevol tipus de protesta que alteri l'ordre d'un Campionat del Món organitzat d'esquenes al poble i sense representació de les nacions sense estat. A la CUP considerem les protestes totalment legítimes i intentar evitar-les amb la repressió policial és una manera preventiva d'evitar l’oposició a un mundial que vol ser intocable. En aquest sentit, considerem que intensificar exageradament la presència policial pel fet de témer les mostres de descontentament popular és una manera de reconèixer que aquest Campionat no ha estat organitzat amb les garanties democràtiques que requereix qualsevol esdeveniment d'aquestes característiques.

– Rebutgem qualsevol campionat del món que exclogui la participació de les seleccions catalanes. En aquest mundial, celebrat a la ciutat de Banyoles, els esportistes no s'han pogut acollir a la selecció catalana. Entenem aquest fet com una discriminació vers els esportistes catalans, als quals se'ls obliga a competir sota imposició espanyola, lluint uns símbols, els espanyols, que representen l'estat d'opressió en què viu el poble català des de fa més de 300 anys. Exhibir els símbols d'un Estat del qual hem estat esclaus tants anys és, al nostre entendre, un insult.

– Considerem aquest mundial una burla vers el procés d'emancipació que s'està vivint actualment a Catalunya. Amb més de 500 consultes independentistes celebrades arreu del Principat -i tenint en compte que el Pla de l’Estany va ser una de les comarques més actives en aquest sentit-, i amb amb el clam unànime en favor de la independència viscut el passat 10 de juliol, creiem que el Principat ha emprès definitivament el camí de ruptura democràtica cap a la independència que necessita, i creiem que el fervor independentista que es viu al carrer avui en dia ja és ineludible. En aquest sentit, obligar els esportistes catalans a competir sota els símbols d'un estat imperialista com l'espanyol representa una falta de respecte als milers de catalans i catalanes que estan lluitant, treballant i manifestant-se per alliberar aquest poble.

– No deixar llibertat als esportistes catalans perquè llueixin els símbols del seu país no és res més que una nova mostra de l'autoritarisme espanyol que patim des de fa tant de temps. El mateix Estat que ens impedeix celebrar una referèndum d'independència ens impedeix també celebrar campionats del món en què els Països Catalans hi siguin presents com un país més del món. En aquest sentit, rebutgem qualsevol campionat mundial que veti la participació a les nacions sense estat, tenint en compte que el català hauria de ser un estat més i que aquest campionat ha estat organitzat i celebrat en territori català.

– Igualment considerem un insult al poble català i a la llengua pròpia de Catalunya, en situació de minorització i tan injustament maltractada per l'espanyol, que les retransmissions que s’han fet del Campionat del Món de Piragüisme fossin en espanyol. A part de ser una mostra d'autoodi inadmissible, creiem que les retransmissions s'haurien d'haver fet en català i després traduir-ho en diverses llengües. El govern local ha demostrat sentir un menyspreu absolut per la nostra llengua, que a part de ser la pròpia del nostre país es mereix un respecte encara més accentuat pel fet de ser anorreada.

– Des de la CUP defensem la pràctica de l'esport popular. Amb tot el respecte pels esportistes que han participat d'aquest Mundial i les persones que l'han seguit, a la CUP som partidàries d'un tipus d'esport organitzat des del poble i per al poble. I també, que se celebri en un espai obert i gratuït. Rebutgem els campionats organitzats d'esquenes al veïnat, organitzats sense comptar amb el parer de la ciutadania i més quan se celebren en espais tan estimats pel poble com és l'Estany de Banyoles. En la mateixa línia, considerem que cal fomentar un model d'esport popular i participatiu.

– El primer dia del Campionat Miquel Noguer va dir: “Banyoles encendrà una llumeta en el mapa del món aquestes dies”. Doncs bé, nosaltres considerem que al mapa hi hem de ser com a catalans i en català, no pas com a espanyols.

30 de setembre de 2010