La Barcelona: CUP denuncia que hi ha 80.000 pisos buits a Barcelona

Durant setmanes als carrers de Barcelona s'hi ha pogut veure adhesius i pòsters amb un misteriós 80.000 que dirigia a un blog anònim. Finalment aquest […]


Durant setmanes als carrers de Barcelona s'hi ha pogut veure adhesius i pòsters amb un misteriós 80.000 que dirigia a un blog anònim. Finalment aquest dimecres s'ha revelat la incògnita de la misteriosa campanya, que ha impulsat la CUP de Barcelona per tal de denunciar l'especulació mobiliària que pateix la capital catalana. Segons la Candidatura d'Unitat Popular, a Barcelona hi ha un interval d'entre 20.000 i 150.000 habitatges buits, i d'aquí la xifra simbòlica dels 80.000 per denunciar l'especulació immobiliària i els greus problemes de molts barcelonins per accedir a un habitatge digne.


Així, els 80.000 són la icona d'una campanya sobre urbanisme i habitatge que la CUP de Barcelona engega per reclamar mesures en aquests àmbits, basant-se en el nombre representa els pisos buit que hi ha a la ciutat.

No es tracta d'una xifra real perquè els estudis i informes sobre la qüestió no disposen de xifres absolutes per la dificultat d'establir els criteris sobre pisos o locals buits, ja que les dades oficioses parlen d'un interval d'entre 20.000 i 150.000 habitatges sense habitar. D'aquí surt la imatge adoptada per la CUP dels 80.000 com a representació gràfica del problema.

Segons la CUP, malgrat que l'habitatge està considerat com un dret social, en realitat s'utilitza com a producte mercantil primant el benefici econòmic sobre el dret de les persones a tenir un sostre. Segons les dades oficials, des de 1996, el preu de l’habitatge a Barcelona ha augmentat més d’un 300%, mentre que en el mateix període els sous només han crescut un 30%. La CUP recalca que actualment, 'més d'un 25% de la població barcelonina té problemes d'habitatge, una unitat familiar mitjana ha d'invertir de mitjana el 80% del sou per fer front a les despeses que suposa i s'executen més de 20 desnonaments diaris a la ciutat'. Per la CUP aquestes xifres són 'esfereïdores' i exigeixen mesures urgents.

Des de la Candidatura d'Unitat Popular demanen censar l'habitatge ocupat, el buit i aquell al qual es donen diferents usos per conèixer l'abast real del problema, per saber també en quantes mans es concentren aquestes cases i quin percentatge pertany a entitats financeres. A més demanen 'mesures valentes i efectives per millorar la qualitat de vida a Barcelona i no claudicar constantment davant dels interessos corporatius d'uns pocs'. 

La CUP proposa mesures dirigides a recuperar les competències de l'Ajuntament en matèria d'habitatge, així com primar els interessos de la ciutadania enfront de les empreses, impedint que l'habitatge sigui una mercaderia sotmesa a l'oferta i la demanda.

 
Font: Directe.cat
19 de maig de 2010