Blanes: La CUP, l’alternativa necessària per l’aprofundiment en la democràcia participativa

El passat divendres 21 de maig, en l’acte celebrat a la casa de la Cultura de Blanes, vam tenir una bona oportunitat per tal de […]


El passat divendres 21 de maig, en l’acte celebrat a la casa de la Cultura de Blanes, vam tenir una bona oportunitat per tal de conèixer més i millor el projecte de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP). El projecte de la CUP, tot i el que alguns creuen o volen fer creure (?),  no és pas nou, sinó que ja compta amb un llarg historial de lluita des de dins i des de fora de les institucions. Una lluita encaminada cap a la transformació social i a la democratització d’unes institucions llastrades en molts aspectes per la transició insuficient del règim feixista i els propis dèficits de la democràcia formal burgesa.

La vintena de persones que vam assistir a la xerrada que duia com a títol “La CUP, l’alternativa necessària, per l’aprofundiment en la democràcia participativa” vam escoltar i debatre al voltant de les experiències que els ponents van aportar.

En primer lloc l’Aina Barahona, militant de la CUP a Celrà i membre del secretariat nacional, va exposar en què consisteix la unitat popular com a projecte polític, quins reptes es planteja la CUP ara mateix i com s’articula un procés d’alliberament social i nacional des del treball de base, l’assemblearisme i la feina que els nuclis locals de la CUP estan fent a les viles i ciutats dels Països Catalans. També es va fer especial èmfasis en el procés que ha obert la CUP per tal de redactar el programa polític que servirà com a base per a les properes eleccions municipals del 2011. Un procés de debat estès arreu del territori on hi participa tota la militància de la CUP i obert a tots els agents socials, polítics i persones que creuen necessari avançar cap a la transformació de la societat, la defensa del territori i els drets socials i nacionals. En aquest sentit es va remarcar que des de la CUP de Blanes, juntament amb la resta d’assemblees de les comarques gironines, s’està treballant l’eix referencial:  la radicalització de la democràcia, entesa com a recuperació de l’espai públic, la transparència i la participació ciutadana.

A continuació en Carles Roca, regidor per la CUP a Cardedeu, ens va explicar la seva experiència al consistori incidint especialment en com un sol regidor pot posar de manifest les mancances de l’actual sistema,  l’excessiva burocratització dels ajuntaments i la manca d’accés a la informació per part de la ciutadania. En aquest sentit es va remarcar amb exemples pràctics que la feina de denúncia constant feta des de la CUP és molt important per tal de desemmascarar conductes antidemocràtiques que no fan més que allunyar als ciutadans de la política. També va destacar la importància de no perdre mai de vista el carrer ni el contacte amb el teixit associatiu, veritable motor de la societat. Així els regidors i càrrecs electes de la CUP esdevenen una eina més de lluita per tal garantir la transparència, promoure la participació ciutadana i portar la veu de les entitats, col·lectius i veïns al consistori i als centres de presa de decisions.

Finalment en Joan Rota, militant de la CUP de Blanes, va centrar la seva intervenció en fer un repàs de la tasca feta per l’assemblea local de Blanes tot destacant l’organització de diferents punts de trobada i debats oberts sobre temes d’interès com ara el nou POUM, comerç i turisme, immigració, les zones verdes de Blanes o l’illa Isozaki. També es van recordar les al·legacions presentades a projectes com l’esmentat POUM,  l’ampliació del port pesquer de Blanes o la denúncia a la  manca de participació en el procés d’aprovació de l’ordenança de civisme i convivència ciutadana. La part final de la intervenció va centrar-se en  l’actual proposta de la CUP de Blanes per tal de ser present a les properes eleccions municipals del 2011 tot entenent la presència a les institucions com una eina de treball i mai com una finalitat en sí mateixa. Així mateix es va animar a tothom qui ho desitgi a participar dels propers actes i en general del projecte per tal de sumar esforços i construir una veritable alternativa política a l’actual dinàmica dels partits representats al consistori.

28 de maig de 2010