Comunicat de la CUP respecte la situació del servei de recollida d’escombreries a El Vendrell

Els treballadors vendrellencs de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) es van concentrar, durant el ple celebrat aquest passat dimarts, davant l’ajuntament del nostre municipi […]


Els treballadors vendrellencs de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) es van concentrar, durant el ple celebrat aquest passat dimarts, davant l’ajuntament del nostre municipi per reclamar el cobrament de les nòmines de desembre i denunciar l’aplicació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que podria afectar a 25 dels 57 treballadors amb els que, actualment, compta l’empresa al nostre municipi.

Fomento de Construcciones y Contratas és l’empresa que s’encarrega de subministrar el servei de recollida de deixalles i sanejament de l’espai públic, amb la qual cosa l’aplicació d’un ERO d’aquestes característiques no tant sols significarà una agressió brutal envers els treballadors de l’empresa, sinó també una notable reducció de la qualitat del servei.

Però anem per parts. Durant el ple del mateix dimarts, l’equip de govern va reconèixer l’existència d’un deute amb FCC que assoleix la vergonyosa xifra de 12 milions d’euros. Una dada que, per la seva desproporcionada magnitud, tant sols es pot atribuir a la paupèrrima gestió municipal que s’ha dut a terme al llarg dels últims anys i a la despesa irracional i desenfrenada que ha caracteritzat la política dels diversos equips de govern fins l’esclat de la “crisi” econòmica.

Davant d’aquesta situació, Fomento de Construcciones y Contratas (una de les empreses més importants de l’estat espanyol que cada any obté, malgrat l’actual marc econòmic, uns beneficis xifrats en més de 300 milions d’euros) decidí congelar el pagament dels salaris dels seus treballadors per tal de pressionar el consistori vendrellenc i fer així efectiu el cobrament del deute. Una vegada més, els treballadors han esdevingut les úniques víctimes d’una situació que no han generat.

No obstant, el conflicte d’interessos entre l’ajuntament i l’empresa es resolgué ben aviat. Jaume Domingo, regidor de Gestió de Residus, va declarar que ja s’ha pagat a l’empresa els diners suficients per fer front a la nòmina del desembre i que s’està treballant per elaborar un pla de pagament “còmode” del deute, un pla que compta amb l’aplicació d’un ERO que podria afectar a gairebé la meitat dels treballadors de l’empresa. Domingo s’ha afanyat a dir, això sí, que es tracta d’una mesura temporal i que els treballadors acomiadats seran readmesos més endavant. En aquest sentit, sembla que el regidor de Gestió de Residus, així com la resta de membres que conformen l’equip de govern, no ha entès (o no vol entendre) el quid de la qüestió: els treballadors de FCC no han generat aquest deute astronòmic envers l’empresa ni han contribuït a l’ensorrament de l’economia municipal i, per tant, no han de patir ni una sola de les conseqüències d’aquesta situació. És simple i extensible a tots els nivells, ni les classes dominants (ni les institucions polítiques que, actualment, defensen els seus interessos) no poden utilitzar els treballadors per fer front a una situació econòmica que elles mateixes han generat, davant la decadència de l’actual model polític i econòmic, la transformació social és l’únic camí a seguir.

Però tornem a l’àmbit estrictament local. Com hem comentat a l’inici d’aquest text, un dels altres elements que hem de tenir en compte és l’efecte que tindran aquestes mesures sobre la qualitat del servei. En aquest sentit, és pràcticament insultant que els portaveus del govern municipal vulguin fer-nos creure que la supressió de gairebé la meitat dels llocs de treball d’una plantilla ja de per si molt curta no comportarà cap mena de repercussió envers la prestació del servei. Però aquesta evident reducció qualitativa del servei encara és més indignant si tenim present que, a inicis d’aquest any 2012, el govern municipal va augmentar un 40% els impostos de la recollida d’escombraries i ha manifestat la seva intenció de tornar-ho a fer abans no s’acabi l’actual legislatura.

Davant d’aquesta situació, el conjunt de la ciutadania i, molt especialment, els treballadors de FCC, han de dir prou als abusos i agressions perpetrats contra els seus drets laborals i adoptar les mesures que considerin necessàries per tal d’evitar l’aplicació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació totalment injustificable. És en aquest sentit que des de la CUP del Vendrell volem mostrar tot el nostre suport als treballadors i animar-los a no rendir-se. Ara més que mai, la solidaritat ha de ser el millor escut de les classes populars.

9 de febrer de 2012