Comunicat nacional en relació a l’operació repressiva contra el 15M

Des de la Candidatura d’Unitat Popular volem expressar el nostre rebuig més absolut davant l’operació policíaca que durant la darrera setmana ha afectat persones que […]


Des de la Candidatura d’Unitat Popular volem expressar el nostre rebuig més absolut davant l’operació policíaca que durant la darrera setmana ha afectat persones que havien participat a les protestes del 15 de juny a les portes del Parlament de la Ciutadella. De la mateixa manera, i afegint-nos a les múltiples veus que des de diferents sectors polítics, sindicals, veïnals o associatius en general han expressat la seva preocupació pel significat d’aquesta operació, volem fer públiques les següents consideracions.

En primer lloc, volem destacar que els fets suposadament violents d’aquell dia s’han magnificat amb l’objectiu d’amagar el caràcter profundament antidemocràtic de la decisió que finalment va prendre el Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya. S’ha volgut ampliar el que van ser uns incidents puntuals obviant que les protestes es feien en contra d’uns pressupostos que CiU va pactar finalment amb el PP i que incloïen retallades socials amplíssimes, que no estaven en el programa electoral de la coalició governant. Ben al contrari. Per això la CUP considerem que si el passat 15 de juny hi va haver un atac greu a la democràcia, aquest va ser dut a terme per CiU i els partits que li van donar suport, tot proposant greus retallades socials que contradeien clarament el programa pel qual se’ls havia votat. La situació financera d’ofec a la qual els successius governs espanyols (del PSOE i del PP) han condemnat el govern autonòmic és, en qualsevol cas, un motiu més per no carregar els costos de la crisi i del dèficit fiscal sobre els que menys tenen, sinó per desobeir els dictats que vénen del govern espanyol i d’Europa.

En segon lloc, considerem del tot lamentable l’actuació del Govern de la Generalitat i de la seva Conselleria d’Interior, donant ales a una actuació revengista, pròpia d’un estat policíac, i col·laboracionista. És una actuació revengista perquè s’ha volgut castigar a unes persones abans de ser jutjades quan el que en teoria es pretenia era trametre unes citacions judicials. La considerem pròpia d’un estat policíac perquè la participació de la policia en aquesta operació, una participació plena d’irregularitats, només tenia sentit si el què es pretenia era causar por en el conjunt d’un moviment popular. I és una actitud col·laboracionista perquè el Govern de la Generalitat legitima amb la seva actuació l’Audiència Nacional espanyola, un tribunal d’excepció successor del franquista Tribunal de Orden Público.

En tercer lloc, volem denunciar la tendència general, consolidada amb la complicitat del conseller Felip Puig, de qui demanem el seu cessament, a militaritzar el conflicte social. Per als poders establerts resulta imperatiu retallar despeses socials i augmentar-ne en el que anomenen “seguretat” –més policia i més armament per a la repressió–, desatenent un sector importantíssim de la societat catalana condemnat a la precarització. Amb aquests mitjans pretenen allunyar la gent dels carrers i eliminar les reivindicacions populars del seu espai natural. La impunitat del poder i d’aquells que li fan la feina bruta, els cossos policials i els feixistes, contrasta, doncs, amb la persecució que han de patir les persones i els col·lectius que rebutgen les polítiques econòmiques i socials que se’ls està imposant.

Atesa aquesta situació cada cop més preocupant, creiem molt necessari donar suport al necessari impuls de moviments socials que treballin, d’una manera continuada i coordinada, per sumar forces i plantejar alternatives al sistema econòmic i polític actual.

Per tot això volem fer una crida a donar suport a les mobilitzacions que en contra d’aquesta operació segueixen tenint lloc aquests dies, i molt especialment, volem sumar la nostra veu a les crides per què la manifestació del proper 15 d’octubre a Barcelona sigui una resposta massiva contra aquells que han orquestrat aquesta operació repressiva i un nou pas endavant en la lluita contra les retallades i per unes altres polítiques econòmiques i socials.

11 d'octubre de 2011