Crida pel clima, la justícia social i els drets democràtics i ambientals

Sobre la participació de la CUP a la Contra-Cimera Social pel Canvi Climàtic que tindrà lloc a Madrid entre els dies 2 i 13 de desembre en motiu de la Cimera anual de les Nacions Unides contra el Canvi Climàtic (COP25). 

 


Des de la CUP i l’esquerra independentista es fa una crida als moviments socials d’arreu dels Països Catalans a afegir-se a la Contracimera i la manifestació que es farà a Madrid el 6 de desembre (18h) per protestar contra la inacció del món polític i econòmic en relació a la crisi climàtica, ambiental i social. La manifestació, que  coincidirà amb la celebració de la Cimera Anual de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP25), ha estat convocada per nombrosos col·lectius com ara Fridays For Future, Extinction Rebellion, Greenpeace, Ecologistas en Acción, Coordinadora de las ONG, Campaña contra los TCI, Alianza por la Emergencia Climática (en la que participa CGT i Alianza por el Clima) que a l’hora  han impulsat l’organització d’una contracimera social per fer front a la inacció i abordar la urgència de la crisi climàtica i treballar per la justícia climàtica. 

Des de la CUP anunciem que una delegació catalana i del Grup de Treball de Territori de la nostra organització serà present a la manifestiacó i a la Contracimera durant els dies 7 i 8 de desembre. Considerem que la celebració d’aquests actes alternatius són una bona oportunitat per visualitzar el moviment de resistència climàtica que hi ha arreu d’Europa i del món. Tanmateix, aprofitem l’ocasió per solidaritzar-nos amb el poble xilè, què ha estat brutalment reprimit per les forces policials i militars. En aquest sentit denunciem la hipocresia de l’estat espanyol, que amb una elevades dosis d’oportunisme s’ha ofert a celebrar la cimera a la seva capital. Un estat espanyol que ha actuat amb la mateixa brutalitat repressiva contra el poble català que ha volgut exercir el seu legítim dret a l’autodeterminació. Aprofitem per demanar la llibertat dels presos i preses i reivindicar un cop més  la República Catalana i el dret dels pobles a decidir lliurement el seu futur.
En aquest darrer tram de l’any 2019, la comunitat científica ha tornat a alertar al món de la gravetat de la situació del clima. I certament, la situació és d’una extrema gravetat. La continuïtat de la vida dins del mateix planeta terra està amenaçada, i la situació s’agreugerà  especialment pels sectors més vulnerables de les societats del sud i del nord. Per nosaltres la raó estructural que explica aquesta situació és el sistema social i econòmic vigent i desenfrenat: el capitalisme.

El capitalisme, com a sistema de producció, necessita reproduir-se i créixer tot consumint recursos de forma il·limitada, provocant la destrucció de les bases de la vida al planeta. Aquest mecanisme d’acumulació, que enriqueix als sectors més poderosos de la societat, és el que està generant danys irreversibles al sistema climàtic de la Terra. L’extracció de recursos naturals, la destrucció d’ecosistemes, la depredació del territori, la contaminació de les aigües marines i continentals, de l’aire i el sòl,  són la conseqüència final d’un cicle econòmic que extreu la riquesa del planeta sense tenir en compte els efectes devastadors que sobre les persones i el medi té.

Són molts els projectes d’infraestructures que malmeten el territori i els ecosistemes arreu dels Països Catalans, l’estat espanyol, Europa i el món, projectes tots ells que amenacen la vida natural  i les condicions de vida de les generacions presents i futures.

En aquest sentit cal deixar ben clar que la lluita en defensa del medi ambient, del clima i del territori va més enllà d’una simple acció individual o col·lectiva d’una administració. Som davant del que hauria de ser una lluita col·lectiva, social i econòmica contra les grans empreses que formen part d’una estructura socioeconòmica capitalista. Aquesta lluita hauria d’implicar una participació activa del conjunt de les classes populars i treballadores  a nivell internacional. Des de Catalunya, la construcció de la República hauria de basar-se en aquest imprescindible eix de lluita, en la lluita ecologista i la necessitat de posar la vida al centre., que és el gran llegat que ens deixa la lluita feminista.  Per tot això considerem que la solidaritat entre pobles ha de reforçar-se tot establint llaços i aliances en defensa del clima, la vida i la justícia social.

Volem denunciar i assenyalar la complicitat i responsabilitat dels governs nacionals i locals en la progressiva destrucció de la vida. Governs que col·laboren amb grans multinacionals i  rescaten bancs i grans corporacions que fan negoci amb les bases de la vida. Governs que retallen serveis públics necessaris per garantir una vida digna. Governs que permeten a les grans empreses fer extractivisme  i cops d’estat com ha succeït recentment a Bolívia. Governs que no apliquen els acords mínims que ells mateixos han acordat en les Cimeres Mundials pel Clima, unes cimeres i protocols signats en l’àmbit internacional que no són més que un mercadeig capitalista que permet als més poderosos contaminar i pagar la caritat als més pobres.

Contra les forces capitalistes que fa segles van iniciar el canvi climàtic cal alçar un mur de contenció, cal fer-los front quan projecten destruir la terra, contaminar l’aire i l’aigua, enterrar la vida amb asfalt, cal en definitiva apostar per un model productiu on les persones, els territoris i els ecosistemes siguin el bé més preuat i valuós a preservar. Fem una crida a totes les persones activistes a participar d’aquesta contracimera, una crida que fem extensible a sindicalistes, feministes, pagesos i pageses, ecologistes, antifeixistes, antiracistes, una crida a lluitar pel clima, pels drets democràtics i ambientals, per la justícia social, pel dret a la vida al nostre planeta.

Visca la Terra!

Països Catalans, 6 de desembre de 2019. 

 

6 de desembre de 2019