La CUP aconsegueix que el govern espanyol revisi les concessions de les hidroelèctriques

Diverses centrals segueixen en mans d’empreses privades tot i que el contracte d’explotació està caducat. Els anticapitalistes en demanen la recuperació i gestió pública


La CUP-PR ha aconseguit arrencar el compromís al govern espanyol de realitzar un estudi sobre l’estat de totes les concessions de les centrals hidroelèctriques. Ho ha fet arran la Proposició de No Llei impulsada pels cupaires i discutida a la cambra baixa aquest passat dimarts. Una iniciativa que, tot i que només ha estat aprovada en el seu primer punt, defensava la necessitat de recuperar la gestió pública de les centrals hidroelèctriques, revisar els possibles fraus de llei per concessions caducades o amb dates d’inici falsejades, i de crear una conca pròpia per la Garona i que l’Agència Catalana de l’Aigua gestioni la part de l’Ebre que passa per Catalunya.   

La CUP defensa que la part aprovada de la iniciativa parlamentaria, revisar l’estat de les concessions, és un primer pas importantíssim per tal de poder assegurar que les concessions caducades s’acaben, que s’identifiquen les concessions que són fraudulentes (per falseig de la data d’inici), i que les concessions a punt de caducar puguin passar a mans públiques. De fet, aquesta setmana mateix s’ha identificat una altra Central Hidroelèctrica amb la concessió caducada a Vallbona d’Anoia, municipi governat per la CUP, i que s’afegeix als casos de la Vallfosca i Sant Quirze de Besora.

La diputada per la CUP-PR, Mireia Vehí, destaca que “en un moment de crisi climàtica i energètica sense precedents, la capacitat de poder tenir Centrals Hidroelèctriques als serveis dels municipis i que puguin operar com a productors d’energia local és fonamental per la viabilitat del model energètic del futur“.

El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de la CUP-PR, PSOE, Podemos, ERC, JuntsxCat, Compromís, Más País, BNG, Ciudadanos, PNV, Bildu, Navarra Suma, PNC, Teruel Existe i Nueva Canarias.

21 d'octubre de 2021