La CUP de Barcelona, pel tancament dels Centre d’Internament d’Estrangers

  La Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona, dóna suport a la Campanya pel Tancament dels CIE a causa del seguit de situacions que s’han produït […]


 

La Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona, dóna suport a la Campanya pel Tancament dels CIE a causa del seguit de situacions que s’han produït des de l’obertura del de Zona Franca –el 2006– pel que fa a la vulneració sistemàtica de drets de les persones que hi han estat internades, com succeïa anteriorment a la Comissaria de la Verneda. Al gener del 2012 s’hi ha tocat fons: maltractaments, mort, expulsions d’advocades, i obstaculització i impediment de l’entrada de persones d’entitats i col·lectius – que treballen per la defensa dels drets de les persones migrants– per visitar-hi persones internes.

Tot plegat succeeix sota un marc jurídic que consagra la diferenciació dels drets de les persones en funció de la seva situació administrativa, del lloc en el qual han nascut i de la seva pertinença a les classes populars. Per nosaltres no hi ha emigrants, sinó persones que un dia van migrar d’una banda a una altra: quant de temps ha de passar, doncs, perquè algú que vingué d’una altra societat deixi de ser emigrant? Qui no va venir, algun dia, d’un altre lloc?

Fem nostres totes i cadascuna de les reivindicacions expressades al llarg de la Campanya pel Tancament dels CIE. Des de la CUP concebem que, a Barcelona i als Països Catalans, totes les persones han de gaudir dels mateixos drets que té la resta de la societat. Denunciem la hipocresia d’esdevenir bo per ser explotat, il·legalment i tot, i, en canvi, no merèixer la mateixa consideració jurídica que la resta de persones. Evidentment, les causes de les migracions polítiques i econòmiques no són pas locals, però les seves conseqüències s’estan manifestant cada dia davant nostre, en contextos diversos. És justament per això que blasmem la perpetuació del seguit de processos socials fundats en la injustícia, i que encoratgem tothom a lluitar activament tant pel tancament dels CIE, com per transformar les estructures socials capitalistes que possibiliten aquesta tragèdia sostinguda.

Barcelona, 29 de gener del 2012

1 de febrer de 2012