La CUP considera que les reformes de l’administració local són una ‘greu involució democràtica’

Avui dissabte 15 de març, la CUP ha reunit a Vilafranca del Penedès unes quaranta persones per a debatre sobre la proposta de model d’administració […]


Avui dissabte 15 de març, la CUP ha reunit a Vilafranca del Penedès unes quaranta persones per a debatre sobre la proposta de model d’administració local i territorial que farà la formació per a la futura estructura del nou estat lliure, sobre el seu posicionament en la proposta de nova llei de governs locals que està plantejant la Generalitat de Catalunya i sobre la resposta a la reforma ja aprovada des del govern espanyol.

La CUP s’ha posicionat reiteradament contra les propostes de reforma de les administracions locals fetes darrerament. Tant la reforma ja aprovada el passat mes de desembre pel Govern espanyol com la que està tramitant el Parlament de Catalunya a instàncies del Govern de la Generalitat. Segons ha declarat el regidor de Sant Esteve de Palautordera, Arnau Comas, “totes dues reformes van en la mateixa línia i responen a les mateixes directrius polítiques emanades de la UE i la Troika: tendir a l’eliminació de les administracions públiques menys controlables políticament i fomentar l’externalització de serveis fonamentals per regalar-los a mans de particulars que se’n puguin lucrar”.

La negativa clara de la CUP a totes dues propostes respon tant al fet que suposen una retallada dràstica de competències a l’àmbit local en detriment d’altres àmbits, com per la seva clara voluntat recentralitzadora, externalitzadora i privatitzadora. 

La formació política considera que l’agressió és tant desproporcionada i de tal envergadura que entén que cal fer servir “tots els mitjans que tinguem al nostre abast per tal d’aturar aquest procés d’involució democràtica tant ràpidament com sigui possible” segons ha declarat la regidora de la formació a Valls, Lurdes Quintero. 

És per tots aquests motius que la CUP emplaça doncs al conjunt d’actors polítics i socials a desobeir activament la reforma espanyola ja aprovada des de cadascun dels ajuntaments i a no aplicar-ne les reformes. 

En la jornada celebrada avui, la CUP ha treballat en una proposta pròpia de reforma de les administracions local i territorial. La CUP considera que cal aprofitar l’actual conjuntura per tal de generar una estructura político-administrativa, local i territorial que disposi d’àmplies competències, capacitat financera, d’un serveis públics forts i potents i canviï les dinàmiques clientelars per una radicalització de tots els mecanismes de participació democràtica. La CUP aportarà aquesta proposta com a base per al debat sobre la construcció de la futura República catalana.

17 de març de 2014