La CUP davant la mort d’un treballador a Salou i la persecució contra les persones migrades

Davant de la mort d’un venedor ambulant d’origen senegalès aquest matí a Salou, des de la CUP fem les següents consideracions: – Enviem el nostre […]


Davant de la mort d’un venedor ambulant d’origen senegalès aquest matí a Salou, des de la CUP fem les següents consideracions:

– Enviem el nostre condol a la família i companys del treballador mort i lamentem profundament el tràgic final, convençuts de que era evitable.

– Encara no se saben les circumstàncies concretes de la mort, però sí que contextualment vénen directament derivades de les polítiques racistes, excloents, xenòfobes i d’apartheid que fa temps que impulsen la Unió Europea, l’Estat espanyol, el govern de la Generalitat i molts ajuntaments locals.

– La repressió i la persecució no pot ser la resposta de les institucions públiques davant de les dificultats econòmiques que travessen les persones que es dediquen a la venda ambulant, ja que no tenen l’opció de fer feines dins del mercat regulat.

– En l’actual context de profunda crisi social, els delictes de propietat intel·lectual  no són cap prioritat social i vénen alenades per les pressions de potents sectors econòmics. Tractar aquesta realitat des d’una vessant purament punitiva i criminalitzadora remet a una lògica classista, estigmatitzadora i absolutament antisocial.

– No és el primer cop que, en el marc d’un dispositiu policial, es posa en risc la vida de les persones més castigades per la crisi. Només cal recordar la mort per atropellament d’una treballadora sexual a La Jonquera l’any 2009 –fugint de la policia– o l’atropellament d’un venedor ambulat el passat 15 de maig a Barcelona. O la mort a Castelldefels, el 13 de juliol de 2009, d’un venedor ambulant atropellat per un tren quan fugia de la policia.

– Viure lliures també significa viure lliures de la por a ser despullada de la teva condició humana pel fet d’estar en trànsit o pel teu origen. El debat sobre els drets i les llibertats que s’està produint al si de la nostra societat no pot excloure el dret a la vida digna de les qui s’estableixen als Països Catalans.

Davant de tot això, exigim:

– Exigim el ràpid aclariment dels fets i les circumstàncies. D’una banda, les circumstàncies concretes de la mort del treballador d’origen senegalès, la repressió que estan patint els seus companys i altres persones que altres persones que estan protestant a Salou pel que ha succeït aquest matí. Però d’una altra banda, també exigim que s’investigui la persecució policial que pateixen aquests venedors ambulants que l’únic que volen és tenir un mitjà de subsistència.

– Exigim que s’aturi la repressió a Salou en contra de les protestes que hi està havent per la mort d’aquest matí i que es garanteixi el dret a manifestació.

– Que es garanteixi una autòpsia amb totes les condicions al mort per tal que ajudi a aclarir les circumstàncies de la mort.

– Que s’informi de manera adequada i amb respecte a familiars i companys sobre tot el que faci referència al cas i que es garanteixi una vetlla amb el mínim respecte exigible.

– Que s’acabi la persecució dels venedors ambulants a Salou i a tota la costa i que s’abordi, amb aquests treballadors irregulars, la manera que puguin trobar una feina regulada, estable i digna.

– Que es garanteixi l’allotjament, l’alimentació i la cobertura dels drets bàsics a totes les persones que viuen als nostres municipis, al marge de la seva situació administrativa.

Finalment, ens sumem a totes les mobilitzacions en protesta per aquest mort i contra la persecució i criminalització de les persones migrades, com la que s’ha convocat aquest vespre a Barcelona (20h a Canaletes).

11 d’agost de 2015, Països Catalans
Secretariat Nacional de la CUP

 

11 d'agost de 2015