La CUP demanarà responsabilitats als partits que impulsen les mesures segregadores a Vic

NOTA DE PREMSA NACIONAL. La CUP s'ha manifestat radicalment contrària al projecte d'empadronament de l'Ajuntament de Vic que pretén dificultar aquest tràmit als nouvinguts que […]NOTA DE PREMSA NACIONAL. La CUP s'ha manifestat radicalment contrària

al projecte d'empadronament de l'Ajuntament de Vic
que pretén

dificultar aquest tràmit als nouvinguts que no tinguin permís de

residència. Ara, la formació política estudia recórrer judicialment, ja

que s'intueix que l'Ajuntament farà efectius aquests canvis a través

d'ordres administratives internes per eludir el ple municipal. La CUP

també demanarà responsabilitats polítiques als partits impulsors de la

mesura.

Segons ha manifestat Aina Barahona, portaveu del Secretariat Nacional, la CUP considera que "hi ha una il·legalitat de base en l'ordre administrativa i per això estudiarem si presentem un recurs".

En un moment en què el país es prepara per un intens cicle electoral i amb la pressió de l'extrema dreta local, la CUP entén que la mesura té connotacions electoralistes.  Per aquesta raó, els independentistes consideren que els partits impulsors de la proposta, al govern municipal de Vic, han entrat en un "espiral perillós" en competir per l'electorat xenòfob. A més, qualifiquen com a paradoxal el fet que la mesura es tiri endavant en aquests moments, quan s'ha frenat l'arribada d'immigrants a causa de la crisi econòmica.

La CUP també critica que els partits del consistori vigatà hagi volgut convertir el padró en un factor de segregació. Per Barahona, "És molt greu que hi hagi partits com CiU, PSC o ERC que gestionin les problemàtiques socials a través de la retallada de drets. Tot plegat representa una deriva intolerable".

La CUP recorda que l'empadronament és un dret, que facilita la prestació de serveis bàsics en els pobles i les ciutats. A més, opinen que pel fet de posar traves a l'empadronament dels immigrants, aquests no marxaran, sinó que segurament faran aquest tràmit en municipis veïns per tal d'accedir als drets i serveis que s'hi facilitin.  

"La dretanització de la política, arreu, cada cop és més preocupant. Per això creiem que té molt de sentit que hi hagi organitzacions, com la nostra, que es comprometin a continuar treballant pels drets de tota la ciutadania, sigui quin sigui el seu origen", ha declarat Barahona. Finalment, ha destacat que "per nosaltres suposa un avenç important comptar amb la gent immigrada en el procés d'autodeterminació, precisament utilitzant el padró per celebrar les consultes. Aquest és el país que volem construïr".

15 de gener de 2010