La CUP denuncia els incompliments de la Paeria sobre la preservació del patrimoni arquitectònic de Lleida

Aquest dimecres, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Lleida  ha fet un acte al barri de la Bordeta per manifestar la seva protesta pels casos […]


Aquest dimecres, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Lleida  ha fet un acte al barri de la Bordeta per manifestar la seva protesta pels casos de ‘desempara institucional’ per par de la Paeria en què es troben edificis i elements arquitectònics de Lleida. La formació diu que aquesta situació és causa de la ‘no actualització’ del catàleg d’elements històrics, artístics i arquitectònics de la ciutat. Segons la CUP, aquest fet ha permès l’enderroc de nombrosos edificis d’alt valor històric i arquitectònic en els darrers anys. Aquest acte en defensa del patrimoni lleidatà s’ha fet precisament davant d’una casa modernista de la Bordeta, la Vila Remei de l’avinguda d’Artesa.

La CUP de Lleida recorda que, des de l’agost del 2006 fins al febrer del 2007 ‘el patrimoni de la nostra ciutat es va veure força disminuït amb l’enderroc de diverses cases força significatives’. Posa com a exemple les cases modernistes de l’arquitecte Morera i Gatell del carrer Acadèmia, a l’agost del 2008, o la casa Miguel Mestre, a Ferran, al setembre del mateix any.

El febrer del 2007, en pre-campanya electoral, la Paeria i el Col·legi d’Arquitectes van signar un conveni per procedir a l’actualització del catàleg d’elements d’interès històric, artístic i arquitectònic de Lleida. La formació denuncia que, a data d’avui, ‘encara no se’n sap res’.

La formació lamenta el fet que, des de llavors fins ara, ‘diversos edificis i cases singulars que no es trobaven protegits han estat enderrocats, com l’edifici neoclàssic que estava situat a la Rambla Francesc Macià 41 o la mateixa església de Sant Pau, ambdós l’estiu del 2007’.

La Candidatura d’Unitat Popular de Lleida demana la ‘immediata revisió’ d’aquest catàleg per evitar que també aquest estiu, com ha succeït els dos anys anteriors, continuïn els enderrocs d’edificis singulars de la ciutat.

Catalogació d’edificis històrics de la Bordeta

En l’acte d’aquest dimecres, la CUP també ha mostrat un document que ja va presentar per registre a l’Ajuntament de Lleida el 2 d’abril del 2007. El treball recull edificis amb elements arquitectònics modernistes i noucentistes que considera que cal catalogar i preservar -entre ells l’edifici davant del qual s’ha fet la roda de premsa-, tots ells situats al barri de la Bordeta. Quan el barri encara era una vila separada de Lleida, a inicis i primer terç del segle XX, els lleidatans més adinerats van fer-s’hi torres per passar-hi l’estiu. Són aquests immobles els que la CUP ha catalogat en el document. En són un exemple la Vila Remei  i la casa, totes dues de l’avinguda d’Artesa,  o la torre noucentista del carrer Antoni i Solé número 2.

 

font: Araponent.cat

3 de febrer de 2011