La CUP formalitza el recurs contenciós administratiu contra el PDU de l’entorn del Circuit de Catalunya

La CUP-CC ha formalitzat aquest dilluns 16 de gener el recurs contenciós administratiu contra la macro-operació urbanística coneguda com a Pla Director Urbanístic (PDU) del Circuit de Barcelona-Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat a tràmit la demanda interposada contra el macro-projecte urbanístic de 574 hectàrees que la Generalitat planeja al centre del Vallès Oriental, a cavall dels municipis de Granollers, Montmeló i Parets del Vallès.


La diputada de la CUP-CC Mireia Boya, acompanyada de la regidora de la CUP a Granollers, Maria Oliver; l’advocada Montserrat Vinyets; i diversos representants de col·lectius que donen suport al recurs, s’han personat aquest matí al TSJC a Barcelona per fer efectiva la demanda judicial.

Segons Mireia Boya, aquest macroprojecte s’engloba en un context més global de Plans Directors Urbanístics com el del BCN World, el del Delta del Llobregat o el de la Mineria del Bages, que s’emmarquen tots «dins d’una concepció insostenible del territori per al benefici d’uns lobbies, en aquest cas, el lobby del motor». En relació a aquests projectes, una de les moltes esmenes que ha presentat la CUP-CC als pressupostos és que no es contempli cap projecte d’aquest tipus.

Alhora, bona part de les proves i documentació que s’ha aportat a l’alt tribunal ha estat elaborada per la CUP de Granollers. La seva portaveu, Maria Oliver, ha destacat les «greus afectacions que pot tenir tot el planejament per diferents espais naturals de la zona com Palou o el riu Congost», alguns dels quals han necessitat grans quantitats d’inversió pública en les últimes dècades per a la seva recuperació. A això, segons Oliver, cal sumar també altres afectacions que preocupen molt al territori com «el soroll, la contaminació i la mobilitat a causaria la pròpia activitat».

«Aquest model de turisme no aporta riquesa, sinó pobresa», afirma la regidora, que ha volgut recordar que «això és un pla urbanístic, no de recuperació econòmica com volen fer creure alguns» i ha remarcat que tots els polígons ja existents als voltants de la zona afectada tenen una baixa consolidació industrial.

Aquest pla urbanístic de grans dimensions té per objectiu implantar al nord de la regió metropolitana de Barcelona un macrocomplex turístic, d’oci i comerç. Entre d’altres, el planejament pretén ubicar en aquests terrenys un gran centre de shopping turístic a l’estil La Roca Village, un enorme parc temàtic i resort hoteler, i un segon circuit de velocitat per a tota mena de vehicles. Això sumat a diversos grans parcs comercials, i el desenvolupament de dues autovies –una d’elles la branca sud del Quart Cinturó–, a més d’altres espais menors que tenen també com a excusa temàtica els esports del motor.

A més d’aquesta d’aquesta demanda judicial presentada aquest matí, des de la CUP s’ha fet també una crida a donar suport a les mobilitzacions que es convoquin en el futur des de la plataforma «No ens Vendreu la Moto», de la qual la CUP en forma part activa.

16 de gener de 2017