CUP Girona – El pacte CiU-PP permet l’aprovació de les ordenances fiscals a Girona

La CUP lamenta la poca predisposició a negociar per part de CiU, i hi acaba votant en contra per la desestimació de la majoria de […]


La CUP lamenta la poca predisposició a negociar per part de CiU, i hi acaba votant en contra per la desestimació de la majoria de les seves al·legacions

Ahir divendres, 23 de desembre, van aprovar-se de forma definitiva les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Girona per a l’any 2012. Després d’un període d’al·legacions i negociació, el document es va aprovar per 13 vots a favor (CiU i PP) i 12 en contra (PSC, CUP i ICV-EUiA). Durant el transcurs del debat, així com en la votació, va tornar-se a escenificar l’aliança conservadora i dretana entre CiU i PP, que la CUP ha criticat en reiterades ocacions.

Així, la CUP va lamentar la poca prediposició al diàleg mostrada pel govern municipal de CiU durant el període de negociacions, i ha recordat que l’aritmètica consistorial permet altres majories. En aquest sentit, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha tornat a criticar que CiU recorri sempre al PP sense explorar altres vies, tot i que ha admès que entén la posició, ja que en aquest debat ‘ha quedat ben clar que en matèria social i econòmica els seus plantejaments coincideixen’.

Una de les polèmiques del Ple va ser la taxa que es pretén cobrar a les entitats ciutadanes per a l’ús de l’espai públic. Aquesta taxa va ser al·legada per tots els grups de l’oposició excepte el PP, i per diverses associacions de veïns. El govern de CiU afirma que la taxa és una herència de l’anterior govern, i que precisament CiU ha creat un sistema d’exempcions per minimitzar-ne l’efecte. Tot i això, la CUP critica que la taxa dificultarà l’organització d’esdeveniments a l’aire lliure per part d’algunes entitats, i continua exigint que es retiri de les ordenances.

3 al·legacions estimades

La CUP havia presentat una bateria de 22 al·legacions a les ordenances fiscals (notícia), encaminades a generar una fiscalitat progressiva, que gravi els qui més tenen i que ajudi Girona a fer front a la crisi. Les al·legacions es basaven en aspectes com ara la gestió de resdius, l’ocupació de l’espai públic o l’IBI. De totes les al·legacions presentades per la foramció, només 3 van ser estimades pel govern, fet que va provocar el vot en contra de la CUP. Tot i això la CUP es va mostrar satisfeta per l’estimació d’algunes esmenes, com ara augmentar la taxa a les entitats bancàries que disposen de caixers automàtics a la via pública, reduir la nova taxa per a casaments als col·lectius més vulnerables, o la gratuïtat per a aturats que vulguin llogar una parcel·la a les Hortes de Santa Eugènia.

27 de desembre de 2011