La CUP organitza una jornada de debat sobre el futur del model sanitari als Països Catalans

La Candidatura d’Unitat Popular, sota el lema ‘Construïm la sanitat als Països Catalans’, està organitzant una jornada de debats sobre la sanitat pública pel proper […]


La Candidatura d’Unitat Popular, sota el lema ‘Construïm la sanitat als Països Catalans’, està organitzant una jornada de debats sobre la sanitat pública pel proper 22 de febrer a Barcelona. La voluntat d’aquesta jornada és la de ‘crear un espai ampli, de generació de propostes i un possible punt de trobada de les diferents lluites en l’àmbit sanitari’. 

La diputada Isabel Vallet (CUP-AE) ha explicat que aquesta jornada es va començar a idear després de copsar cap a on s’encaminava el Pacte Nacional de la Salut. La CUP-AE va decidir abandonar el Pacte el passat mes de juliol de 2013 al entendre que el que es pretén és ‘tapar les vergonyes, netejar la cara i seguir amb un model que sota el paradigma de l’excel·lència vol legitimar un negoci amb la sanitat pública catalana’. 

La jornada, que se celebrarà durant tot el dia a Cotxeres de Sants de Barcelona, té com objectiu començar a dibuixar els pilars un model sanitari pels Països Catalans de ‘propietat i provisió pública, universal i qualitat sense discriminacions i sense exclusions’. Per encarar aquests objectius s’han organitzat 3 taules de debat amb diversos experts nacionals i internacionals sobre la matèria. 

Presència internacional a la jornada 

Una de les conferències de la jornada girarà entorn de ‘les incidència de l’agenda neoliberal en la gestió de la sanitat al món’. En aquesta taula es comptarà amb la participació d’Isabel Iturria, ex-ministra del Poder Popular para la Salud del Govern Bolivarià de Veneçuela, metgessa especialista en Medicina Interna i Cardiologia; Tania Aguilar Guerra, vicedirectora General de la Escola Nacional de Salud Pública de Cuba; i Carles Muntaner, Catedràtic de la Faculty of Nursing i de la Dalla Lana School of Public Health de Toronto.

Durant la jornada també es celebrarà una taula sobre ‘les diferències sistemàtiques en salut a causa de les estructures socials’ amb la participació de Montse Pineda, activista per la Sanitat Pública i feminista; Carme Borrell, llicenciada y doctora en Medicina, especialista en Medicina Familiar y Comunitaria y en Medicina Preventiva y Salud Pública; Laia Ollé, membre del Grup de Recerca en Desigualtats en la Salut (GREDS) – Employment Conditions Network (EMCONET) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); i Albert Espelt, diplomat en estadística i graduat en psicologia, centra la recerca en la Salut Pública i desigualtats socials en salut. Professor de la UAB i UOC.

La darrera de les taules serà sobre ‘els punts clau en la construcció d’una sanitat de propietat i provisió pública, universal i de qualitat’ amb la participació d’Àngels Castells, doctora en Ciències Econòmiques i Presidenta de Dempeus per la Salut Pública; Elena Montserrate, metgessa de família i militant d’Endavant OSAN; Nines Maestro, membre de CAS Madrid (Coordinadora Antiprivatización de la Sanidad) i de Red Roja i Xavier Lleonart, metge Adjunt de Cirurgià d’Urgències de l’Hospital de Terrassa.

Inscripcions i participants a la jornada 

Per tal de participar a la jornada, que s’allargarà de les 10 del matí a les vuit del vespre, cal formalitzar una inscripció a través de la pàgina web que s’ha posar en marxa avui http://jornadasanitat.cup.cat. Per altra banda, ja són molts els col·lectius que han confirmat la seva participació com és el cas de Dempeus per la Salut Pública, la revista Cafè amb llet, la Confederació de Federació d’Associació de Veïnes de Barcelona, la PARS, Fòrum Català d’Atenció Primària, nombroses seccions sindicals de la CGT i de CATTAC – CTTS de diversos hospitals, Son Espases a Palma, entre altres. 

30 de gener de 2014