La CUP organitza la “I Olimpíada Popular” per la festa major de Bordils

Recordant el passat trobem l’Olimpíada popular de Barcelona, aquesta olimpíada  havia de ser un esdeveniment alternatiu als Jocs Olímpics de Berlín de 1936, uns jocs […]


Recordant el passat trobem l’Olimpíada popular de Barcelona, aquesta olimpíada  havia de ser un esdeveniment alternatiu als Jocs Olímpics de Berlín de 1936, uns jocs que volien ser una reacció a la olimpiada -oficial i nazi al mateix temps- , 1931 Barcelona es va presentar com ferma  candidata per organitzar el Jocs Olímpics de 1936,  però la situació política d’aquells anys va fer decantar el Comitè Olímpic Internacional (COI) a organitzar-la a Berlin, en aquell moment país democràtic fins que el 1933 van arribar els nazis al poder i van establir el Tercer Reich.

 Aquells Jocs Olímpics eren una apologia del nazisme, dels valors racials i militars, finalment el COI tot i produir-se protestes mundials no es va fer enrere i va mantenir la celebració dels Jocs a Berlín.

 D’aquí sorgeix la idea d’organitzar una jocs alternatius: l’Olimpíada Popular, que fou impulsada per organitzacions culturals, d’esquerres i esportistes catalanes, on tenia una clara voluntat antifeixista, amb l’objectiu de recuperar el veritable esperit olímpic, la pau i la solidaritat entre nacions, tot el contrari dels Jocs de Berlín.  

Per part del món esportiu la resposta va ser desigual: hi ha haver federacions que deixaren participar els seus atletes; d’altres no, imposant sancions o amb prohibició explícita. En aquesta Olimpíada Popular hi podien participar països i regions sense independència política com eren el Marroc francès i espanyol, Algèria, Euskal Herria,  Galícia, Palestina, Catalunya juntament amb estats com França i Holanda,

 El 19 de Juliol de 1936 començaria l’Olimpíada on es competia en 16 esports.  Vint mil visitants van arribar a Barcelona, superant totes les previsions: havia de ser una veritable festa de l’Esport i dels valors republicans i olímpics. Malauradament,  el mateix dia hi va haver el cop d’estat feixista. En acabar l’Olimpíada Popular, molts dels atletes arribats de tot arreu del món es van allistar a les milícies: van ser els primers voluntaris en els exèrcits republicans, i l’embrió de les Brigades Internacionals.

 Des de la CUP, volem recuperar part de la nostra memòria històrica fent un homenatge a tota aquella gent, amb ideals republicans i antifeixistes, que per culpa d’una guerra no van poder organitzar una Olimpíada Popular. Per això i en motiu de la nostra Festa Major, us convidem a participar el diumenge 19 d’agost a les 11h del matí a la plaça del poble a la “I Olimpíada Popular”. Hi haurà diverses proves: llençament pinyol oliva, estirada de corda, concurs de titits, cursa de sacs, etc….  Des de la CUP us animem a organitzar equips de quatre persones de qualsevol edat i així passar una bona estona i gaudir de  “l’Olimpíada Popular” bordilenca.

 

SURT EL CARRER I PARTICIPA, PER UN POBLE UNIT, ALEGRE I COMBATIU!

15 d'agost de 2012