La CUP proposa que la ciutat deixi de reconèixer Felip de Borbó com a Príncep de Girona

En la sessió del mes d’abril el ple de l’Ajuntament de Girona debatrà una moció de la CUP en què s’exigeix a la casa reial […]


En la sessió del mes d’abril el ple de l’Ajuntament de Girona debatrà una moció de la CUP en què s’exigeix a la casa reial espanyola que es deixi d’usar aquest títol

El ple municipal de l’Ajuntament de Girona debatrà en la propera sessió, que tindrà lloc dilluns 8 d’abril, si deixa de reconèixer el títol de Príncep de Girona, que actualment ostenta Felip de Borbó. Així ho ha proposat la CUP en una moció, en la qual s’exigeix a la casa reial espanyola que deixi de fer ús d’aquest títol, considerat per la CUP ‘il·legítim i anacrònic’. La formació ha recordat que aquest títol va ser desenterrat pel franquisme el 1961, per millorar la imatge de la dinastia borbònica als Països Catalans, i que va ser instaurat a través d’un reial decret de nomenament el 1977, encara dins del franquisme.

El text també reclama que l’Ajuntament dixi de col·laborar o participar en les activitats i actes de la Fundació Príncep de Girona mentre aquest ens continuï vinculat a la institució monàrquica. La moció arriba pocs dies després que la infanta Cristina de Borbó hagi estat imputada en el cas Nóos, un fet que ha tornat a posar de manifest la vinculació de la família reial espanyola amb trames de corrupció. En aquest sentit, la CUP considera que l’ús d’aquest títol per part d’un representant de la monarquia borbònica ‘perjudica la imatge i el bon nom de la ciutat’.

Finalment, aprofitant l’adveniment del 14 d’abril, la moció presentada per la CUP demana que el consistori celebri de manera oficial aquesta diada a partir d’ara. El text també reclama que el ple declari el municipi de Girona moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola i que manifesti el suport a les iniciatives que tinguin com a objectiu promoure els valors republicans als Països Catalans.

4 d'abril de 2013