La CUP de Reus denuncia les retallades en cultura i els obstacles a les entitats culturals

Coincidint amb els volts de la Diada de Sant Jordi, la Candidatura d’Unitat Popular de Reus ha aprofitat per realitzar una roda de premsa, en […]


Coincidint amb els volts de la Diada de Sant Jordi, la Candidatura d’Unitat Popular de Reus ha aprofitat per realitzar una roda de premsa, en la qual ha mostrat la seva opinió respecte les polítiques de cultura que està realitzant el govern municipal. La CUP ha fet una denúncia doble: per una banda ha criticat la dura retallada del Pla d’Ajustament i els pressupostos en l’àmbit de cultura, i per altra, els obstacles que posen a les entitats culturals de la ciutat per realitzar la seva activitat, arribant fins a l’extrem de la ridiculesa patit pel grup de les “Ganxetes del Pòrtia”. Per altra banda, aprofitaran la Diada de Sant Jordi per impulsar una iniciativa de solidaritat amb els catalans i catalanes de les Illes Balears i Pitiüsses.

 

El militant de la CUP, Xavi Milian, i el regidor de la formació, David Vidal, han realitzat aquesta tarda una roda de premsa, en la qual han mostrat el posicionament de la Candidatura d’Unitat Popular de Reus, respecte les polítiques de l’Ajuntament en matèria cultural.

Vidal ha posat sobre la taula els números presentats per l’Ajuntament i els diferents consorcis que treballen en cultura. Considera que aquests afecten especialment aquest àmbit, ja que fins i tot hi ha el perill que treballadors i treballadores de diferents espais culturals de la ciutat puguin ser acomiadades.

Però, més enllà de les retallades, Vidal ha denunciat que “una bona gestió dels recursos dels que disposarà l’Ajuntament i els diferents consorcis no té perquè implicar una reducció de l’oferta cultural de la ciutat, sinó que actualment ja hi ha un gran gruix d’aquesta oferta en que l’Ajuntament no hi posa ni un duro però sí que hi posa entrebancs”.

En aquest sentit, ha demanat al regidor Joaquim Sorio que l’Ajuntament canviï la seva actitud respecte la iniciativa social de les entitats de la ciutat. Vidal ha criticat que “els darrers governs municipals han anat apartant les entitats de l’espai públic i han tendit a voler monopolitzar l’oferta cultural de la ciutat”. Per això, l’ha emplaçat a “cal tenir més en compte que mai el potencial d’aquestes entitats per revitalitzar l’oferta cultural i artística de la ciutat, i deixar de pensar que la programació cultural de la ciutat es redueix al que fan els dos grans teatres, a la bilioteca i allò que organitza directament l’Ajuntament”.

Seguint en aquesta línia, Milian ha qualificat de “ridícula però alhora significant” l’actuació de la Guàrdia Urbana de Reus, en el cas de la “guerrilla del ganxet”. Segons ell, “és ridícul que la policia identifiqui a un col·lectiu de persones que estaven realitzant una performance creativa, igual com passa en diverses ciutats, però és significatiu perquè es demostra que la forma d’entendre la cultura per part de l’Ajuntament es limita a allò que es fa en un recinte tancat i s’ha de pagar entrada, o disposes d’invitació si coneixes a algú”.

Milian també ha fet referència a les retallades, tot criticant que “mentre que per Sant Jordi s’ha eliminat una activitat que ja estava muntada i on hi participaven centenars d’escolars, s’han continuat imprimint cartells i programes a tot color de les activitats que coincideixen en la data de Sant Jordi”. I, ha sentenciat dient: “no ens creurem l’excusa de la crisi si els diners es continuen gestionant d’una forma més que qüestionable”.

20 d'abril de 2012