Detalls de l’acord de Can Fàbregas entre la CUP i l’Ajuntament de Mataró

La CUP Mataró ha explica detalls de l’acord amb l’Ajuntament que ha de permetre la recuperació de Can Fàbregas com a equipament públic i que […]


La CUP Mataró ha explica detalls de l’acord amb l’Ajuntament que ha de permetre la recuperació de Can Fàbregas com a equipament públic i que la reconstrucció la pagui El Corte Inglés.

En roda de premsa el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria ha eplicat que l’anterior govern municipal va decidir posar El Corte Ingés en el lloc on hi havia un edifici catalogat i ho van fer tirant pel dret,  ‘passant el rodillo’, tot i que estaven advertits.

Des de la CUP vam demanar diàleg per trobar una solució que fes compatible Can Fàbregas amb El Corte Inglés i cada cop que vam picar a la porta del govern encapçalat pel PSC en vam sortir amb una patada al cul. Ens van dir que anéssim als tribunals i no ens van deixar altra opció per defensar Can Fàbregas.

L’Ajuntament va seguir la política dels fets consumats pensant que la justícia és lenta i que quan arribés la sentència la nau ja estaría desmuntada. Considerem molt grey que l’Ajuntament no respectés la seva pròpia normativa i amb una total manca de respecte pel patrimoni. Cal exigir responsabilitats per aquista actuació.

Ara tenim la nau desmuntada i l’Ajuntament ‘agafat pels ous’ pel Corte Inglés. Se’ls hi ha posat tant en safata que ara mateix El Corte Inglés pot reclamar que se li tornin els 24 milions d’euros que ha pagat pel terreny i a més danys i perjudicis. Un import de més de 30 milions d’euros que l’Ajuntament ja s’ha gastat i no els té.

Ara mateix hi havia dues opcions:
A). L’Ajuntament pagava més de 30 milions d’euros a El Corte Inglés, amb el perjudici que això suposa a la ciutat. Aquesta opció no agrada a la CUP.
B). Buscar una solució dialogada i pactada en la qual garantim la reconstrucció de Can Fàbregas sense que això costi diners a la ciutat.

Si es compila la sentència l’Ajuntament es veia abocat a l’enfonsament econòmic. Aquesta és l’herència de l’anterior govern tripartit.

La CUP ha fet un gest de responsabilitat, de generositat i transparent per desencallar la siutació. La CUP no ha demanat cotrapartides: tot queda escrit en el conveni sitnat amb l’Ajuntament.

Hem volgut garantir que:
– Que Can Fàbregas es reconstruirà, cosa que fins ara no estava garantida.
– Que s’inaugurarà abans de Les Santes del 2015.
– Que el cost de la reconstrucció de Can Fàbregas el pagui El Corte Inglés.
– Que es destini a equipament públic obert a la ciutadania i no a oficines burocràtiques d el’Ajuntament.

Sempre hem defensat el patrimoni però tan important són les pedres com l’ús que se’n fa.

La idea de la Casa de la Cultura Popular és de l’actual govern de CiU, i ja ens està bé perquè planteja un ús públic i obert a la ciutadania. La CUP defensa que els usos de l’equipament públic de Can Fàbregas han de ser fruit d’un procés participatiu. Nosaltres proposem que Can Fàbregas també aculli la seu central de l’Escola Municipal de Música per convertir-lo en un espai obert, viu i participatiu.

La CUP manté la coherència i hem deixat molt clar que no donem conformitat a la implantació de El Corte Inglés. La moció del Ple que declarava ‘d’interès social’ El Corte Inglés era innecessària i només per a ‘fer-se la foto’. En cap cas un interès privat com un centre comercial pot passar per sobre de l’interès públic del patrimoni de la ciutat.

Una de les modificacions aprovades al Ple és la normativa del Pla Especial de Patrimoni (PEPA), que introdueix una excepció que permet desplaçar edificis com Can Fàbregas només en un cas molt concret: per la única raó de destinar l’edifici a equipament públic.

Les periodistes pregunten si la CUP ha comès algun error en tot aquest procés, i Safont-Tria respon que potser no haver estat prou insistents en demanar diàleg, tot i que només se’ns ha volgut escoltar quan hi ha hagut una sentència que ens dóna la raó. Des de la CUP hem estat molt cautelosos mentre hi han hagut sentències de temes menors, però des d’altres bandes hi ha hagut molta manipulació política del procés.

Un altre periodista pregunta si la signatura del conveni servirá per ‘tapar’ responsabilitats. Safont-Tria respon que no, i que vetlalrem que l’Ajuntament compleixi les compromisos adquirits amb el conveni: Can Fàbregas ha d’estar obert al públic abans de Les Santes del 2015.

14 de març de 2013