Germinem promourà l’economia social a Reus

Ahir al vespre al Casal de la Dona es va presentar el Fons Social Germinem per a la promoció de l’ocupació, l’economia solidària i l’associacionisme […]


Ahir al vespre al Casal de la Dona es va presentar el Fons Social Germinem per a la promoció de l’ocupació, l’economia solidària i l’associacionisme popular. Aquest fons ha estat creat a iniciativa de la CUP de Reus, que duia en el seu programa electoral que retornaria a la ciutadania de Reus de manera pública i transparent, les retribucions dels seus càrrecs municipals que superessin l’establert en assemblea.

Aquest fons, tal i com ha explicat el membre de la CUP Jordi Brunet, es desvincularà de la candidatura per obrir-la a les aportacions de tota la ciutadania, empreses i institucions. Per aquest motiu, aquest Fons el gestionarà la banca ètica Coop’57.

Fruit d’un acord entre dues parts, Coop’57 ha desenvolupat les bases del concurs que serviran per atorgar aquest fons a les entitats i persones a títol individual que vulguin impulsar una cooperativa o empresa de caràcter social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i fomentin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.

Segons ha explicat Raimon Gassiot de Coop’57, el fons tindrà les destinacions següents:

· Categoria A: el 75% del fons es destinarà al foment de la creació llocs de treball i de la cooperació entre els ciutadans de Reus, donant suport mitjançant préstecs de posada en marxa, destinats a la creació d’empreses socials i cooperatives nascudes des de la ciutadania.

· Categoria B: el 25% del fons es destinarà a activitats concretes, organitzades per entitats i associacions de la ciutat, que s’adeqüin als criteris esmentats.

Els projectes que sol·licitin el suport del fons es podran presentar fins el 31 d’octubre. A finals d’any el jurat resoldrà quins projectes han estat seleccionats:

· El guardó per al o els projectes guanyadors en la categoria destinada a la creació d’empreses socials i cooperatives consistirà en la concessió per part de Coop57 d’un préstec per finançar la posada en marxa del projecte.

· El premi per al o els projectes guanyadors en la categoria destinada a activitats de caire social, serà el finançament a fons perdut, total o parcial, de l’activitat objectiu del projecte presentat.

El jurat inclourà tres persones vinculades amb Coop57 i dues escollides per les entitats sòcies de Coop57 de Reus. Gassiot també ha destacat que el Fons Social Germinem “és una idea innovadora que no té precedent en cap població de l’Estat espanyol i que pretén començar a construir una economia que representi una alternativa al sistema capitalista”. A més, ha afegit que “idees com aquestes són apostes valentes en una conjuntura com l’actual en la que l’atur es compte per milions de treballadors i treballadores”.

En els propers dies, Coop’57 començarà la difusió del número de compte, on tothom que ho vulgui pot realitzar aportacions, així com a difondre les bases del concurs perquè totes les persones i entitats interessades puguin començar a redactar al seu projecte.

26 d'abril de 2012