Girona: L’Ajuntament de Girona margina el català en el Festival d’Estiu

Com cada  estiu,  els gironins i  gironines haurem de continuar gaudint de  la cultura únicament i exclusiva en llengua castellana. L’oferta  programada pel Festival d’Estiu […]


Com cada  estiu,  els gironins i  gironines haurem de continuar gaudint de  la cultura únicament i exclusiva en llengua castellana. L’oferta  programada pel Festival d’Estiu de la ciutat només contempla la presència  del català de forma testimonial en les diferents modalitats artístiques  programades. A tall d’exemple, l’oferta de cinema al carrer només té en compte el català en pel·lícules infantils, en una mostra evident de menyspreu envers els i les catalanoparlants que pel que sembla som adults de segona categoria.

Un repàs a les cartelleres, i agendes de concerts de la ciutat ens donaran una idea de l’evident reculada del català en l’àmbit cultural. Creiem que és una obligació moral de les institucions potenciar la llengua més feble en els espectacles que programi o subvencioni.

D’altra banda considerem desproporcionat el Festival de Músiques Religioses, una iniciativa al nostre entendre especialment elitista i que s’està cruspint un elevat percentatge del pressupost de cultura. Creiem que des de l’Ajuntament s’ha de promoure un no mercantilització de la cultura i fer-la més assequible a tothom alhora que cal revaloritzar manifestacions artístiques tant vàlides com l’ skà, el regge, el rock, el folk… En definitiva, proposem un replantejament del model cultural vigent a la ciutat, així com més suport a les entitats per fer activitats i sobretot tenir en compte les inquietuds i reivindicacions  dels joves, entre elles una sala de concerts, encara inexistent a la ciutat.

CUP Girona
29 d'abril de 2015