Girona: Crida de la CUP a participar en una concentració pel cinema en català

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona reafirma la seva aposta pel cinema en català. Dilluns 1 de febrer a les 19'30 davant dels cinemes […]La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona reafirma la seva aposta

pel cinema en català. Dilluns 1 de febrer a les 19'30 davant dels

cinemes Albéniz Centre (Girona)

El proper dilluns 1 de febrer 74 sales del Principat faran lock-out per protestar contra el projecte de Llei del Cinema, el qual preveu que un 50% del cinema projectat a les pantalles del Principat estigui doblat o subtitulat al català. El lock-out compta amb el suport de CCOO i CGT, i serà secundat pels cinemes ACEC, CINESA, Balañá, Unión Cine Ciudad i Yelmo. A Girona i Salt els cinemes Albèniz, Ocine i Box tancaran les seves portes aquest dia.

Considerem que la Llei del Cinema, malgrat ser insuficient, posa les bases per a una necessària normalització lingüística en l’àmbit de la projecció del cinema. En aquest sentit instem les administracions competents a oferir la màxima fermesa en l’aprovació i desplegament d’aquesta llei, i garantir així els drets lingüístics de la població catalanoparlant.

Volem manifestar el nostre més enèrgic rebuig al lock-out convocat per la patronal del sector i avalat pels esmentats sindicats, ja que entenem que la situació actual és injusta i que és inacceptable que només el 3% de les pel·lícules projectades siguin en la nostra llengua, un percentatge insultant comparat amb el d’altres llengües amb més parlants que el català.

En la mateixa línia denunciem l’actitud dels sindicats CCOO i CGT, que amb el seu posicionament espanyolista, estatalista i reaccionari justifiquen una situació injusta hereva de la dictadura franquista. Des del nostre punt de vista ha de ser compatible el respecte pels drets laborals dels treballadors del sector del cinema amb el respecte pels legítims drets lingüístics de la població (també treballadora) catalanoparlant.

Valorem molt positivament la postura adoptada pel sindicat Intersindical-CSC, que s'ha mostrat contrari al lock-out i recolza les

mesures a favor de la llengua catalana. També volem agrair al cinema públic Truffaut que el dilluns 1 de febrer mantingui la programació i no s’afegeixi al lock-out.

Finalment emplacem la ciutadania a secundar les mobilitzacions que s’han convocat des de diferents organitzacions com ara la CAL o Maulets i, en aquest sentit, convoquem a tothom a manifestar-se pels drets lingüístics el proper dilluns dia 1 a les 19:30h davant dels cinemes Albèniz Centre de Girona i també a assistir a les sales que restin obertes.

Prou abusos lingüístics!

Als Països Catalans volem cinema en català!

Candidatura d'Unitat Popular

Girona, 30 de gener de 2010

31 de gener de 2010