Jornada de mobilització massiva a Girona

Més de 15.000 persones omplen els carrers de la ciutat per expressar el rebuig a la reforma laboral i un descontentament social generalitzat, en una […]


Més de 15.000 persones omplen els carrers de la ciutat per expressar el rebuig a la reforma laboral i un descontentament social generalitzat, en una de les marxes més massives dels darrers anys

Una multitudinària manifestació que va aplegar més de 15.000 persones a Girona va servir per culminar la jornada de vaga general convocada per ahir, 29 de març. La marxa, en què va participar la CUP i el conjunt de l’esquerra independentista, va avançar enmig de càntics contra la reforma laboral i a favor dels drets socials i laborals, i va ser una de les més massives que es recorda en els últims anys a la ciutat. La CUP va valorar positivament la gran afluència d’aquesta convocatòria, així com el seguiment de la vaga general i les diferents activitats que es van desenvolupar durant tota la jornada.

A primera hora del matí, membres de la CUP van participar en diversos piquets informatius, com ara els que es van realitzar a l’Ajuntament i la Diputació de Girona. Més tard, desenes de persones van participar en la botifarrada a la reforma laboral, convocada a les 10 del matí davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona per part de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), amb el suport de la CUP. Posteriorment, a les 12 del migdia, més de 2.000 persones van ser presents en la manifestació anticapitalista, que va sortir des des la plaça del Lleó. Durant el pas de la marxa per Hipercor, els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Girona van realitzar una encartellada simbòlica a la porta del centre comercial, com a resposta al fet que alguns treballadors d’aquesta empresa n’hagin estat acomiadats per haver anunciat la seva voluntat de secundar la vaga general.

La CUP s’ha mostrat crítica amb l’actuació dels cossos policials dels mossos d’esquadra i la policia municipal, que van mostrar durant tot el matí una actitud extremadament agressiva envers els piquets informatius i els vaguistes mobilitzats. En concret la formació s’ha referit a l’actuació dels mossos d’esquadra a la seu de la Generalitat, on cossos d’antiavalots van coaccionar els activistes, i de la policia municipal a l’Ajuntament de Girona, que va arribar a treure les porres i va empentar i insultar els vaguistes que informaven de la vaga davant del consistori gironí.

En clau de valoració, el portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Girona, Jordi Navarro, ha declarat que “hi ha molt de malestar i indignació per totes les agressions contra els drets laborals, i ahir es va canalitzar al carrer”. Segons Navarro, però, ‘cal tenir clar que les mobilitzacions d’ahir no només són un clam contra la reforma laboral, sinó que reflecteixen un descontentament generalitzat envers el sistema polític i econòmic’. Finalment, la CUP ha volgut reiterar la importància de relligar les reivindicacions socials amb la lluita per la construcció nacional. ‘Cal reclamar un marc de relacions laborals propi per als Països Catalans, i treballar per a l’exercici del dret a decidir, també en els àmbits social i econòmic’, han declarat des de la formació.

30 de març de 2012